Penningmeester Henk Haakmeester (l) en voorzitter Hein Blikman van Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken bij de clubtentoonstelling in 2018 toen de vereniging voor de tentoonstelling al een samenwerkingsverband met De Vogelvriend uit Vorden was aangegaan. Archieffoto: Jan Hendriksen
Penningmeester Henk Haakmeester (l) en voorzitter Hein Blikman van Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken bij de clubtentoonstelling in 2018 toen de vereniging voor de tentoonstelling al een samenwerkingsverband met De Vogelvriend uit Vorden was aangegaan. Archieffoto: Jan Hendriksen

Doek valt na zeventig jaar voor Vogelvereniging Ruurlo

Algemeen

Zes actieve leden is te weinig voor levensvatbaarheid ‘hobbyclub’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - De vereniging met de naam Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken zal zich officieel per 31 december 2021 uitschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Na precies zeventig jaar komt daarmee een einde aan de vereniging die daar was ingedeeld onder de noemer ‘hobbyclubs’. Want die hobby, het kweken van vogels, wordt door steeds minder mensen ‘beoefend’. En dat betekent de nekslag voor de Ruurlose vereniging. Zes actieve leden is gewoon te weinig.

“We zijn niet de eerste maar ook absoluut zeker niet de laatste vogelvereniging die de stekker eruit trekt”, zeggen voorzitter Hein Blikman en penningmeester Henk Haakmeester. Het zal de tijdgeest zijn. Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken telde de laatste twee jaar nog maar vijftien leden waarvan er slechts zes actief met de vereniging bezig waren. Ook was er in de laatste decennia een sterke vergrijzing binnen de club opgetreden. Jonge aanwas kwam er niet meer bij. Een probleem dat overigens in heel Nederland speelt.

Tentoonstelling
Vijftien jaar geleden was het nog mogelijk om op de jaarlijkse vogeltentoonstelling zelfstandig zo’n tweehonderd vogels ter keuring aan te bieden. maar sinds een jaar of acht had Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken voor deze tentoonstellingen al een samenwerkingsverband nodig met de Vordense vogelvereniging De Vogelvriend. De exposities werden bij toerbeurt in Ruurlo of Vorden georganiseerd.
Vonden de vijf jaarlijkse zelfstandige- en regio tentoonstellingen bij De Tapperij plaats, de laatste drie gezamenlijke tentoonstellingen met De Vogelvriend werden in Ruurlo gehouden in het onderkomen van postduivenvereniging Roderlo op industrieterrein De Venterkamp.
Vorig jaar was het nog corona waardoor de gezamenlijke tentoonstelling werd geschrapt. Maar dit jaar kwam dan toch een definitief einde aan de samenwerking. “Wij konden met moeite nog vijftig vogels etaleren. De Vogelvriend kampt met hetzelfde probleem. Hierdoor is het niet meer de moeite waard om Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken ‘in leven’ te houden. Als bestuur hebben we daarom in samenspraak met de nog (actieve) leden besloten de vereniging met ingang van 1 januari 2022 op te heffen. We hebben nog serieus naar een fusie met Vorden gekeken. Maar we hebben uiteindelijk besloten daar niet voor te kiezen en de stekker definitief uit onze vereniging te trekken”, aldus Hein Blikman.

Waardevol
Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken die aangesloten was bij de De Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NbvV), zocht vorig najaar nog nadrukkelijk de publiciteit. Omdat menigeen door de coronacrisis gedwongen werd om meer tijd thuis door te brengen herontdekten tal van mensen het waardevolle gezelschap van dieren als honden, katten, cavia’s, kippen en konijnen. Ook het houden van kooi- en volièrevogels, met een mooi woord avicultuur geheten, stond opnieuw in de belangstelling. “Met name de gezelschapsvolières wonnen weer aan populariteit. In de tuin of binnenshuis als kamervolière. Maar dat heeft ons geen nieuwe leden opgeleverd”, zegt Henk Haakmeester.
De nog actieve Ruurlose vogelkwekers zullen zich aansluiten bij hun zustervereniging De Gevleugelde Zanger in Lichtenvoorde waar kwekers van kleur- en postuurkanaries, exoten, parkieten, Europese cultuurvogels, hybriden en ook vogelliefhebbers met een volière welkom zijn. Eén van de leden had dat al gedaan.

Gift
Na de definitieve uitschrijving bij de Kamer van Koophandel gaan Hein Blikman en Henk Haakmeester een drietal Ruurlose verenigingen/stichtingen blij maken met een financiële verrassing. Penningmeester Henk Haakmeester: “Al zeg ik het zelf: financieel is onze vereniging altijd gezond geweest mede door de Ruurlose en regionale ondernemers die ons sponsorden tijdens de tentoonstellingen met een advertentie voor de catalogus en/of de verlotingen. Het saldo dat nog in kas is zal verdeeld worden onder drie verenigingen/stichtingen in Ruurlo. Welke dat zijn? Dat blijft nog even een verrassing. Zij zijn namelijk nog niet op de hoogte gebracht van onze gift.”

‘Steeds minder mensen ‘beoefenen’ de hobby van vogels kweken’