Het middenschip waar de kerkgangers zitten telt in totaal negen armaturen voor de infrarood verwarming, Foto: Jan Hendriksen.
Het middenschip waar de kerkgangers zitten telt in totaal negen armaturen voor de infrarood verwarming, Foto: Jan Hendriksen.

Nieuwe verwarming in SintWillibrorduskerk infrarood

Algemeen

RUURLO – Door de schenking van enkele legaten van parochianen van de Geloofsgemeenschap H. Willibrord Ruurlo was het mogelijk om in de afgelopen periode de verwarming in de Sint Willibrorduskerk te vernieuwen. De gasverwarming werd namelijk ingeruild voor een infraroodverwarming, Met de vernieuwing was een investering van 37.000 euro gemoeid, dit inclusief de aanpassing van de voormalige ketelruimte en secretariaat.

Door Jan Hendriksen

“Zonder de schenkingen van die legaten hadden we de verwarming niet kunnen vernieuwen”, zegt penningmeester Theo te Brake van de Locatieraad van de Ruurlose katholieke geloofsgemeenschap, die deel uitmaakt van de regionale parochie HH Twaalf Apostelen. De vernieuwing en vervanging van de gasverwarming, die uit 1984 dateerde naar infrarood, had een officiële goedkeuring van het regionale parochiebestuur en het Bisdom Utrecht nodig. “De schenkingen zijn geoormerkt aan de Ruurlose gemeenschap”, zo verklaart te Brake. In totaal telt de nieuwe infraroodverwarming twaalf armaturen die evenredig over de dit jaar 150 jaar oude Sint Willibrorduskerk zijn verdeeld. Zo telt het middenschip waar de kerkgangers zitten negen armaturen, het priesterkoor waar het Gemengd Koor repeteert en tijdens de diensten staat te zingen twee en het secretariaat één armatuur. “Op deze manier kan het kerkgebouw heel gericht  worden verwarmd en besparen we veel geld op de verwarmingskosten”, aldus te Brake, Toen de kerk tot voor kort nog op gas werd verwarmd moest de koster tenminste twee uur voor aanvang van een dienst de verwarming aanzetten. Nu heerst er na enkele minuten al een behaaglijke temperatuur in de kerk. Nu is de Willibrorduskerk helemaal van het gas af en voorbereid op de toekomst.
Theo te Brake meldt verder nog dat de Locatieraad van de Sint Willibrorduskerk het voornemen heeft om volgend jaar bij de ingang vanuit de hal naar de kerk een sierhek te plaatsen zodat men het kerkgebouw dagelijks bij de ingang kan bezichtigen en een kaarsje kan branden. “Het is jammer dat de talloze toeristen die Ruurlo aandoen het kerkgebouw niet van binnen kunnen aanschouwen. Op die manier zou dit dagelijks mogelijk moeten worden. Want dat verdient het gebouw dat door de beroemde architect P.J.H. Cuypers is ontworpen.”