Gedeputeerde Peter Drenth (links) en wethouder Henk van Zeijts zijn gezamenlijk druk bezig. Foto: Arjen Dieperink

Gedeputeerde Peter Drenth (links) en wethouder Henk van Zeijts zijn gezamenlijk druk bezig. Foto: Arjen Dieperink

Gedeputeerde helpt mee met natuuronderhoud

BARCHEM - De werkgroep landschapsbeheer IVN Noord-Midden Achterhoek die zich inzet voor het behoud van de heide op de oude ijsbaan in Barchem kreeg afgelopen weekend hoog bezoek. Gelders gedeputeerde Peter Drenth  en Lochems wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) kwamen kijken en zelfs even meehelpen. Dat gebeurde in het kader van de landelijke Natuurwerkdag, een dag om te werken aan behoud en herstel van natuur en landschap. 

Door Arjen Dieperink 

De dienstauto van gedeputeerde Peter Drenth (CDA) stopt op de hoek Lenderiet-Maandagsdijk. De dijk richting de voormalige Barchemse schaatsbaan is één grote modderpoel en doorrijden is voor de chauffeur geen optie. Dus stapt Peter Drenth uit, doet zijn laarzen aan en begint een een wandeling van een minuut of zes over de modderige Maandagsdijk. Een spandoek tussen twee bomen met de tekst 'Welkom bij Staatsbosbeheer ' geeft aan dat hij op de juiste plek is aangekomen. Een groep van zo'n veertig personen, onder wie wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) staat al te wachten. Hun leeftijden beginnen duidelijk bij 45 jaar.
Het aantal vrijwilligers dat komt meehelpen tijdens de Natuurwerkdag groeit gestaag. Ze stallen hun fietsen aan de kant van de weg en sluiten zich  bij de groep aan. Arjan Vriend van Stichting Landschapsbeheer Gelderland verwelkomt de gedeputeerde en praat hem en wethouder Van Zeijts bij. De gedeputeerde onderstreept het belang van natuuronderhoud:  "Onderhoud kan de provincie niet alleen, dat doen wij samen, onder meer met de gemeente Lochem. Er zijn in de provincie Gelderland vandaag zo'n duizend vrijwilligers actief tijdens de Natuurwerkdag, op vijftig verschillende locaties. Hier in Barchem is formeel de provinciale aftrap. Ik hou het kort, zodat wij meer tijd hebben om het onderhoud te gaan doen." Wethouder Van Zeijts onderschrijft hoe belangrijk het onderhoud van het natuurgebied is.

Helm
Coördinator van de werkgroep is Wybren Jouwsma. Al vijfentwintig jaar zet hij zich in voor het onderhoud van het gebied. Jouwsma is de enige met een helm op. "Ik hou toezicht of iedereen veilig werkt. Het gereedschap is scherp zodat het werk goed kan worden gedaan, maar ongeluk zit in een klein hoekje. Ik heb de taken overgenomen van de eerste coördinator, Kees Munsterman. Tevens heb ik een natuurcursus gevolgd, je moet toch weten wat je aan het doen bent. Behalve helpen draait het in de werkgroep ook om het sociale aspect. Ook dat is zeer belangrijk", zegt hij.
De auto met gereedschap gaat open en de de vrijwilligers kunnen aan de slag. "Ga niet her en der werken maar meer bij elkaar zodat je uiteindelijk kunt zien welk gedeelte gedaan is", laat Arjan Vriend de aanwezigen weten. Hij heeft op een klaptafel een boekje met een instructie over het snoeien van jeneverbesstruiken en de onderhoud van heidevelden en waarschuwt: "Geen bramen plukken, die kunnen besmet zijn met vossenlintworm."
De aanwezigen duiken het terrein in. Velen staan tot de enkels in het water. Ook gedeputeerde Drenth en wethouder Van Zeijts gaan gezamenlijk een struikje te lijf en met enkele ferme steken is het weg. Alles wordt naar de weg gesleept en op een hoop gegooid. "Zo kunnen wij het later met een grijper en een vrachtwagen afvoeren", legt Arjan uit.
Behalve tijdens de natuurwerkdag wordt het gebied één keer in de drie weken onderhouden door vrijwilligers van de IVN. Wie belangstelling heeft om mee te werken kan zich aanmelden bij Wybren Jouwsma, tel. 06-51899522. Meer info op de website.


www.ivn.nl