Loco–burgemeester Robert Bosch van gemeente Lochem had een prachtige mand met allerlei lekkere streekproducten meegebracht voor Janna en Gerrit ter Haar. Foto: Jan Hendriksen

Loco–burgemeester Robert Bosch van gemeente Lochem had een prachtige mand met allerlei lekkere streekproducten meegebracht voor Janna en Gerrit ter Haar. Foto: Jan Hendriksen 

Briljanten Barchems echtpaar nog midden in het leven

Algemeen

Gerrit en Janna ter Haar 65 jaar getrouwd

BARCHEM – Nog voordat loco–burgemeester Robert Bosch dinsdagmiddag 26 oktober arriveerde om namens de gemeente Lochem de felicitaties over te brengen, blikten Gerrit en Janna ter Haar al even terug op hun 65-jarig samenzijn. Het briljanten echtpaar staat nog midden in het leven, zo kan al snel worden geconcludeerd. Gerrit rijdt op 84-jarige leeftijd nog steeds op zijn oldtimer-motor en Janna (85) speelt muzikaal op haar harmonica haar partijen nog volop mee. “En vader en moeder hebben altijd nog veel belangstelling en interesse in het reilen en zeilen van de boerderij. Dat mag ook best in de krant”, zo vult één van hun dochters aan.

Door Jan Hendriksen

Voor Robert Bosch is het als loco–burgemeester het eerste bezoek ooit aan een jubilerend echtpaar. “Jullie wonen wel in het uiterste puntje van de gemeente Lochem”, zo komt Bosch tot de conclusie als hij op een lekker stuk taart wordt getrakteerd. Bosch moest namelijk over Berkellands grondgebied om bij boerderij ‘Horstman’ aan de Haytnksdijk in Barchem te arriveren. “We zijn dan ook meer op Ruurlo dan op Lochem/Barchem georiënteerd”, zo verklaart Janna. De loco – burgemeester, die burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve verving, had als cadeau voor Janna en Gerrit een prachtige mand met allerlei lekkere streekproducten meegebracht. “Dat zal ons goed smaken”, zo vult Gerrit aan.
De geboren en getogen Barchemers leerden elkaar goed kennen tijdens de periode dat beiden lid waren van de Christelijke Vrijzinnige Jongeren Vereniging in Barchem. Tijdens een van de reisjes van de vereniging sloeg de ‘liefdesvonk’ over. In de jeugdjaren volgde Gerrit de avondlandbouwschool in Ruurlo en Janna de nijverheidsschool in Lochem. Gerrit werkte buitenshuis bij kwekerij Beskers en loonbedrijf Wielheesen in Ruurlo. Janna stond in de winkel van de familie Wansink in Laren. Op 26 oktober 1956 trouwde het paar op het gemeentehuis van Laren. “Barchem maakte destijds deel uit van de gemeente Laren”, zo verklaart Janna die zoals dat in die jaren gebruikelijk was op boerderij ‘Horstman’ van de familie Te Haar ‘introuwde’ vanuit de Barchemse buurtschap Vrochterhoek. Het huwelijk werd in de Hervormde kerk van Barchem door dominee Onnis ingezegend. De bruiloft werd bij Hotel Meilink gevierd.

Paul de Leeuw
Naast de werkzaamheden op de boerderij was er voor beiden ook volop ruimte voor andere activiteiten en hobby’s. Zo was Gerrit actief touwtrekker bij TTV Heure in Borculo en werd hij zelfs in de jaren zestig van de vorige eeuw Europees kampioen. “Ik ben voor EK’s en internationale wedstrijden in onder meer Zweden, Engeland en Ierland geweest. Hieraan kon ik deelnemen omdat Janna de werkzaamheden op de boerderij verzorgde. Zonder haar had ik de mooie reisjes niet kunnen maken. Daar ben ik haar altijd nog dankbaar voor”, zo gecomplimenteerd Gerrit zijn vrouw. Janna is muzikaal nog steeds actief. Nadat ze in Barchem aan de wieg stond van een huisvrouwenorkest was ze twaalf jaar leidster van het Huisvrouwenorkest in Vorden. “Met als absoluut hoogtepunt een optreden in de televisieshow van Paul de Leeuw”, zo verklaart Janna met enige trots. Een optreden waarin Janna de presentator de mond snoerde en bij Paul de Leeuw op zijn knieën belandde. Daarnaast was Janna actief voor de Bonte Avonden van de Ruurlose buurtvereniging De Brouwershoek. Ze schreef teksten en regisseerde de avonden. Momenteel is ze nog actief lid van Harmonicaclub Ruurlo, speelt ze regelmatig voor ouderen in Het Station in Barchem en heeft ze een familiegezelschap dat onder de naam Famely Four + 2 haar grote liefde de harmonica bespeelt.

Oldtimer motor
Gerrit pakt als lid van de Harfsense oldtimervereniging Motorclub Oost nog wel eens zijn oldtimer uit 1973 bij de horens voor een toertocht in de regio. “Door de corona waren er geen tochten. Maar onlangs heb ik nog aan de Smoks Hanne-rit in Zelhem deelgenomen.”

Gerrit en Janna hebben drie kinderen (twee dochters en een zoon), zeven kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. “We zijn inmiddels met een ‘trop’ van 28. Vorige week werd ons zesde achterkleinkind geboren. We hebben daarom onze feestelijk samenzijn met de familie uitgesteld naar eind november. Dan kan de jongste telg ook bij ons feestje aanwezig zijn”, zo verklaart het paar tot slot vol trots.