Jan Pietersen (groene trui) schuift aan bij de bridgetafel waar Willemien en Annet (tegenover elkaar) al opgewekt bezig zijn met de praktijk. Foto: Peter Vorderman

Jan Pietersen (groene trui) schuift aan bij de bridgetafel waar Willemien en Annet (tegenover elkaar) al opgewekt bezig zijn met de praktijk. Foto: Peter Vorderman

Borculose bridgeclub de Muralt speelt troef

Algemeen

Deelnemers cursus Borculose Bridgeclub zijn enthousiast

Door Peter Vorderman

BORCULO - Op initiatief van Bridgeclub de Muralt in Borculo is recent een bridgecursus voor beginners gestart, in Hotel-restaurant Berkel Palace aan de Hambroekplas. Het doel hiervan is het enthousiasme voor bridge te stimuleren en de toekomstbestendigheid van bridgeclubs en het edele kaartspel te vergroten. De cursus wordt gegeven door een bevoegd docent van de Nederlandse Bridge Bond, met medewerking van leden van De Muralt en omvat twee series van tien lessen van elk 2,5 uur. Naast het volgen van de theorielessen wordt ook verwacht dat de cursisten het nodige ‘huiswerk’ doen. De 25 deelnemers tonen zich gemotiveerd en enthousiast.

Je kunt een speld horen vallen. Uiterst geconcentreerd volgen de beginnende bridgers de uitleg van bridgedocent Jan Pietersen (74). De wekelijkse lessen beginnen met een theoriedeel, waarin mogelijke spelsituaties worden uitgelegd op een groot bord. Af en toe krabt een cursist zich wat vragend achter de oren. Maar dan beantwoordt de routinier geduldig alle vragen, tot het kwartje bij de cursist is gevallen. Hierna volgt een praktijkdeel, waarin de cursisten zelf spelsituaties moeten doorgronden en uitspelen. De moeilijkheidsgraad daarvan wordt langzaam opgevoerd. Hierbij wandelen Pietersen en de leden van De Muralt van tafel naar tafel, om probleempjes op te lossen en vragen te beantwoorden.
Pietersen kent het klappen van de zweep en beoefent de bridgesport al een kleine twintig jaar: “Al vanaf het begin vond ik het spel fascinerend. Kennelijk pikte ik het snel op, want al na een paar jaar nodigde een speler uit de hoogste lijn van de club mij uit om met hem te spelen. Van hem heb ik veel geleerd en dat stimuleerde me om bridgeboeken te lezen en cursussen te volgen bij de bridgebond. Met als afsluiting de docentenopleiding. Mijn belangrijkste doelstelling is niet alleen goed bridgeles te geven, maar de mensen ook het plezier van het spel te laten ervaren. Bridgen is immers niet alleen fitness for the mind, maar ook plezier voor vier. Niets is leuker dan van oud-cursisten te horen dat ze zoveel plezier beleven aan het spel.”

Subsidie
Aan de cursus ligt ten grondslag dat de gemeente Berkelland circa twee jaar geleden 500.000 euro subsidie uit het zogenaamde participatiefonds ter beschikking heeft gesteld, ten behoeve van de toekomstbestendigheid van sportclubs. Omdat ook bridge formeel als sport te boek staat, wist De Muralt hiervan een graantje mee te pikken. Hiermee werd het mogelijk de cursus eenmalig tegen een sterk gereduceerde prijs aan te bieden. In het coronajaar 2020 moest even pas op de plaats worden gemaakt, de cursus werd uitgesteld tot 2021.
Muralt-voorzitter Henny Mulder (75) is blij met de grote opkomst: “Die hadden we eigenlijk niet verwacht, maar het is heel plezierig dat zoveel mensen bridge onder de knie willen krijgen en in de toekomst wellicht lid worden van onze gezellige en actieve club. De deelnemers komen uit alle windstreken van Berkelland, te weten Borculo, Ruurlo, Neede, Eibergen, Rekken en Geesteren. Het is fantastisch dat de gemeente ons initiatief heeft gesteund en het resultaat is best succesvol te noemen, een echte troefkaart. Onze belangrijkste drijfveren bij het initiëren van de cursus waren om De Muralt toekomstbestendig te houden en mensen enthousiast te maken voor bridge. Vaak horen we ‘was ik maar er maar eerder mee begonnen’. We hebben trouwens plannen om ook in 2022 een cursus te organiseren. Bridge is een sociale sport, die je aardig in beslag kan nemen en tevens de geest scherp houdt.” “Voor de ouderen onder ons is het dus ook een mentaal gezond spel, soms geen overbodige luxe op die leeftijd”, knipoogt Mulder.

Bridge-handschoen
Voor Willemien van Uhm (64) en haar vriendin Annet (64), uit respectievelijk Ruurlo en Eibergen, was de cursus bijzonder welkom. Beiden hadden reeds langer plannen de bridge-handschoen op te nemen. Willemien is voormalig locatiecoördinator/adjunct-directrice tevens leerkracht van de Kerst Zwartschool in Ruurlo. Zij legde in 2020 haar functie neer. “Ik wilde eigenlijk al langer bridgen en het was naast reizen één van mijn voornemens na het stoppen met werken. Want lang stilzitten is niet mijn ding. Mijn man Maurits paste ervoor, hij is druk als fanatiek schaker. Wel klaverjassen we regelmatig met Annet en haar echtgenoot en ik heb al eerder wat bridgelesjes gehad, zodat mijn hernieuwde stap naar bridgen daar logisch op aansloot. Ik ben De Muralt dankbaar dat ze me dat laatste zetje hebben gegeven”, aldus Van Uhm.
Haar vriendin Annet werkt momenteel nog als operatieassistente in het Beatrixziekenhuis in Winterswijk, maar weet precies waarom ze wil gaan bridgen na het stoppen met werken medio 2022. Annet: “Ook na mijn pensioen wil ik mijn koppie scherp houden en ik ben nu al aan het nadenken hoe dan mijn tijd in te vullen. Voor mij wordt dat zeer waarschijnlijk bridge, golf en maatschappelijk werk. Het kwam mij ook goed uit dat de cursus ’s avonds wordt gegeven, overdag werk ik immers nog. Bij het bridgen herken ik veel van het klaverjassen, dat helpt me best. Bovendien hebben we een goed instructieboek gekregen, waar alle elementaire aspecten instaan. Maar persoonlijk vind ik het plezieriger om het tijdens het spelen te leren, learning by doing.”

Het bevalt de dames bijzonder goed op de cursus. Zowel Willemien als Annet gaan bridgen voor de gezelligheid, ze zeggen niet competitief te zijn ingesteld. Veel van hun kennissen bridgen al en ze willen daar graag bij aansluiten. Over docent Jan Pietersen zijn de dames complimenteus. “Hij doet het goed, geduldig en gedegen. Bovendien staat hij ook buiten de cursusavonden altijd klaar voor hulp en uitleg, dat toont zijn grote betrokkenheid.” “Of ik voldoende tijd heb om echt goed te worden weet ik niet en ik denk voorlopig nog maar niet aan competitie spelen”, aldus Brandsema. Lachend voegt Willemien daaraan toe: “Maar wie weet hoe fanatiek we nog gaan worden ...”

Op een groot bord legt docent Jan Pietersen de theorie uit. Foto: Peter Vorderman