Uit handen van burgemeester Joost van Oostrum ontving Barbara Bodegom van de KunstKring in het Kulturhus een koninklijke onderscheiding. Foto: Jan Hendriksen

Uit handen van burgemeester Joost van Oostrum ontving Barbara Bodegom van de KunstKring in het Kulturhus een koninklijke onderscheiding. Foto: Jan Hendriksen

Koning eert Barbara Bodegom met onderscheiding

Algemeen

Mede-leden Kunstkring droegen Ruurlose voor

Door Jan Hendriksen

RUURLO - “Deze onderscheiding is niet alleen voor mij bedoeld. Ik draag die ook op aan alle vrijwilligers binnen de KunstKring Ruurlo. Want zonder al die vrijwilligers heeft een vereniging als de onze absoluut geen bestaansrecht. Ze zijn onmisbaar.” Met deze woorden bedankte Barbara Bodegom in het bijzijn van al haar familieleden de leden van KunstKring Ruurlo voor de koninklijke onderscheiding die zij op vrijdagavond 29 oktober ontving. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en burgemeester Joost van Oostrum speldde haar tijdens de algemene ledenvergadering van de KunstKring in het Kulturhus de versierselen op.

Burgemeester Van Oostrum vond dat ‘een uitermate mooie geste’. “Het zijn namelijk ook deze mensen (vrijwilligers –red.) die u hebben voorgedragen voor deze onderscheiding.”
Barbara Bodegom, die totaal onwetend en verbouwereerd was door de eer die haar te beurt viel, is al 49 jaar actief voor de samenleving. De Ruurlose begon als collectecoördinator (1973-2013) bij de Nierstichting en collecteert nog elk jaar. Ook was zij negen jaar penningmeester van de Vereniging Huisarts Achterwacht, eindredacteur van het kwartaalblad ‘de Achterwacht’ en lid van de commissie deskundigheidsbevordering. Dit als partner van haar man die huisarts was in Ruurlo. Daarnaast gaf ze als gastdocent Russische les aan de Volksuniversiteit Almelo, onderdeel van ROC Twente (1991-2001).

Kunstkring
Maar het ‘zwaartepunt’ waarom Bodegom in aanmerking kwam voor de onderscheiding werd toch wel gevormd door al haar werkzaamheden en inzet voor KunstKring Ruurlo. Ze was namelijk mede-organisator van de uitermate succesvolle jaarlijkse Kasteeltuinconcerten (1996 - 2013) die jaarlijks duizenden muziekliefhebbers op de been brachten in de tuinen rondom Kasteel Huize Ruurlo. Daarnaast was ze secretaris van de KunstKring (2002 - 2013), voorzitter van de werkgroep Muziek (2003 - heden) en voorzitter (2014 - heden) en lid van diverse werkgroepen/organisator van diverse projecten van de Ruurlose vereniging. Ook is Barbara namens de KunstKring (2009 - heden) lid van het bestuur van de Gebruikersvereniging van het Kulturhus. Joost van Oostrum: “Je zorgde voor de nodige verbindingen binnen de kring. Niet alles lukte.” Van Oostrum doelde hiermee op de wens van KunstKring Ruurlo om de voormalige Sint Willibrordusschool aan de Stationsstraat als thuisbasis te gaan gebruiken. Bodegom beet zich als voorzitter namelijk vast in dit ‘project’. Maar de kring kreeg van de gemeente Berkelland nul op haar rekest.

Bijzondere waarde
Maar wat haar recent wel lukte was het schrijven van de teksten voor het prachtige boek ‘Geschiedenis van een kunstkring’ in het kader van het 25-jarig jubileum van de Kunstkring. Het boek vol foto’s van alle activiteiten, waarvan de opmaak door Barbara en Lieneke Tanis is verzorgd, werd op 8 augustus tijdens de opening van de expositie gepresenteerd. “Haar inzet was en is van bijzondere waarde. De inzet van mevrouw Bodegom voor de samenleving beantwoordt dan ook aan het criterium uit het Ordereglement: ‘iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd’. Gelet op de aard, duur, uitstraling en betekenis van haar activiteiten, ontvangt mevrouw Bodegom de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau”, zo stelde burgemeester Van Oostrum formeel voordat hij haar de koninklijke onderscheiding opspeldde.