Amber Veldhuis ondertekent de petitie. Foto: Rob Stevens

Amber Veldhuis ondertekent de petitie. Foto: Rob Stevens

Petitie tegen opheffing rechtstreekse buslijn 56 naar Deventer

Algemeen

BORCULO - Deventer Buslijn 56 is voor velen van belang om vanuit Borculo en Lochem in Deventer te komen. Dagelijks maken MBO-/HBO-studenten en werknemers van diverse bedrijven er gebruik van. Die buslijn dreigt nu opgeheven te worden. Dat geeft de nodige onrust. Amber Veldhuis uit Borculo bood dinsdag de burgemeester van Berkelland een petitie aan waarin ze pleit voor behoud van de busverbinding. 

Door Rob Stevens 

Veldhuis heeft zelf de handtekeningen verzameld, met hulp van Ingrid van Dijk en Diana van Bijsterveld van Gemeente Belangen. De handtekeningen komen ook uit Lochem, waar ook veel verzet is tegen het plan van Arriva. Amber wijst de burgemeester dinsdag op het belang van de buslijn voor gebruikers. Als deze buslijn verdwijnt wordt de trip naar Deventer duurder en moet er veel vaker worden over gestapt. Lastig voor scholieren, studenten, ouderen en werknemers zonder auto die naar Deventer moeten. Het laatste stuk moet dan met de trein vanuit Zutphen naar Deventer worden afgelegd. De kans dat reizigers een aansluiting missen wordt groter.
Volgens Arriva is het gebruik van de buslijn onvoldoende en wordt het traject door snelheidsbelemmerende maatregelen ook steeds lastiger begaanbaar. Amber Veldhuis zegt dat de bus regelmatig vol is. Net voor de raadsvergadering waarin de kwestie aan de orde komt biedt Veldhuis burgemeester Joost van Oostrum de petitie aan. Die is blij met haar omdat ze op komt voor de bereikbaarheid van Berkelland. Amber blijkt zelf de petitie nog niet te hebben ondertekend en doet dat op verzoek van de burgemeester ter plekke alsnog.
Anjo Bosman is de wethouder die het openbaar vervoer in haar portefeuille heeft. In de raad zijn er wat twijfels over de daadkracht waarmee ze voor behoud van de buslijn heeft gepleit bij Arriva en de provincie. Alle partijen zijn het eens over het belang van deze buslijn voor de bereikbaarheid van Berkelland. Er is angst dat de bereikbaarheid van Berkeland op de langer termijn nog verder onder druk komt te staan. De raad stuurt de wethouder daarom op pad met de opdracht om in gesprek te gaan met vervoerder Arriva en de provincie en dan ook de petitie te overhandigen. Om daarmee duidelijk te maken hoe belangrijk inwoners de buslijn vinden en hoe belangrijk goed openbaar vervoer voor Borculo en Berkelland is.