Kliederen bij De Koppel

BORCULO – Wie jong is of zich zo voelt, kan op de laatste dag van oktober van 16.00 tot 18.00 uur terecht bij wijkgebouw De Koppel, aan de Kon. Julianastraat 37 in Borculo. De nieuwe Rank gebruikt de keuken en de diverse zalen van dit gebouw om samen het leven van het hier en nu te ervaren en dat met elkaar te vieren. Dit doen zij door een Kliederkerk te organiseren waar iedereen plezier aan kan beleven, ongeacht of de bezoeker nu wel of niet naar een kerk gaat.

Door onze verslaggever

Marleen Schuijl is al vele jaren actief binnen de Kliederkerk en heeft met een groep dertigers al diverse zondagmiddagen gevuld. In het afgelopen jaar lag het initiatief stil, afgezien van enkele digitale ontmoetingen. De echte Kliederkerk moet je echter met elkaar ervaren, niet in je huiskamer, zo luidt de heersende mening.

Het idee achter Kliederkerk is de gezamenlijke ervaring van de vertaling van oude verhalen naar het actief doen. De basis ligt in verhalen uit de Bijbel, de praktijk is een middag met activiteiten, ontmoeting en samen een hapje eten. “We sluiten aan bij de beleving en hoofd, hart en handen ‘aanzetten’.”

Spoorzoeken
Op 31 oktober wordt er actief met elkaar gezocht onder de titel ‘Spoorzoeken’, een thema dat aansluit bij deze tijd, vindt de voorbereidingsgroep. Leander Grooten vertelt hierover: “We zijn allemaal wat van ons pad afgekomen door de coronacrisis. Wie volg je dan? Is er een leider op wie je kunt vertrouwen? Ook in de bijbelverhalen vind je veel voorbeelden van deze twijfel terug.”

Tijdens de middag wordt er buiten gezocht naar sporen (neem de mobiel mee!), volgen de deelnemers blindelings een route en ontcijferen ze geheimcodes.

Jong en oud
Misschien klinkt het als een kinderactiviteit, maar de organisatie ontkracht dat meteen. “Kliederkerk is juist bedoeld om samen te doen. Wij zorgen ervoor dat jong en oud mee kan doen en nodigen naast gezinnen en opa’s en oma’s, ook buurtbewoners van De Koppel uit. Het samen ervaren door verschillende mensen zorgt telkens voor mooie ontmoetingen”, legt Marleen uit.

Van belang voor Kliederkerk is een gastvrije plek willen zijn waar relaties tussen mensen opgebouwd worden. De spellen zijn daar onderdeel van, maar het samen eten is van evenveel waarde. Leander: “Elke keer sluiten we af met een gezamenlijke maaltijd. Kerk-zijn is niet luisteren naar een verhaal, het is samen nieuwe herinneringen maken in een ontspannen sfeer. We heten iedereen welkom om mee te doen.”

Voor meer info kan men mailen naar de nieuwe Rank.

nieuwerank@gmail.com