Boerderij De Ribbert van Irma en Wim Buunk aan de Kaaldijk, winnaar in de categorie 'Mooiste verlichting'. Foto: Wilma Arink

Boerderij De Ribbert van Irma en Wim Buunk aan de Kaaldijk, winnaar in de categorie 'Mooiste verlichting'. Foto: Wilma Arink 

Ruurlose buurtschap drie avonden vol in schijnwerpers

RUURLO – Het is zaterdagavond 16 oktober, 20.35 uur. Op Radio 1 wordt het programma Langs de Lijn plotseling onderbroken voor extra verkeersinformatie, een spookrijder. Er was in dit extra blokje verkeersinformatie geen ruimte voor de filemeldingen, anders was Ruurlo waarschijnlijk genoemd. Er was namelijk sprake van een ongekende filevorming, met langzaam rijdend en stilstaand verkeer, in ‘t Ruurlose Broek op de Morsdijk, Slootsdijk en Foekendijk en op de Vorsterkampweg op De Bruil. Iedereen reed gelukkig keurig in de goede richting en uiteindelijk gestaag door op de 45 kilometer lange route die beide Ruurlose buurtschappen doorkruisten voor de verlichtingsroute ‘Broek en Bruil verlicht’.

Door Jan Hendriksen

De organisatie van ‘Broek en Bruil verlicht’ kon over drie avonden maar liefst meer dan 1.000 auto’s en enkele tientallen tractoren en fietsers verwelkomen op de twee startlocaties die aan de Brandenveenweg (‘t Broek) en de Muldersweg (De Bruil) door de Verlichtingscommissie van de buurtverenigingen ‘t Broek en Omstreken en De Bruil en Omstreken waren ingericht. Goed voor in totaal naar schatting 3.000 belangstellenden. In een keurig verzorgd informatieboekje werd door beide buurtverenigingen kenbaar gemaakt dat men voor de vijfde maal had ‘samengewerkt’ om een prachtige verlichtingsroute uit te zetten. En daar was men weer in geslaagd. Natuurlijk valt daarover te discussiëren. Niet alle aanwonenden hadden hun boerderij/woonhuis verlicht. Maar daar waren soms ook redenen voor. Maar dat het overgrote deel van de aanwonenden aan de route flink hun best hadden gedaan, dat staat buiten kijf. De een wat creatiever dan de ander. Maar het was een leuk sfeervol schouwspel. 

Net als zovele andere bezoekers hadden ook de juryleden van ‘Diekhook in ‘t Lech’, dat vierjaarlijks in de Borculose buurtschap een verlichtingsroute organiseert, volop genoten van ‘Broek en Bruil verlicht’. De jury was van mening dat er veel aandacht was besteed aan de verlichting van de panden en tuinen en dat er enkele waxinelichtjes waren gezien in hartvorm als memoriam. En ook aan creativiteit ontbrak het niet. Om een paar creaties te vernoemen. Wat te denken van 'het Oktoberfest' dat de bewoners van de Morsdijk op touw hadden gezet nabij de woonboerderij van de familie Van der Sluijs en de prachtige decoraties van skiërs onder het motto ‘Après-ski’ bij de woningen aan de Morsdijk. Die bleken uiteindelijk goed voor een eerste prijs in de categorie creativiteit, voor de wijze van verlichting, creativiteit en uitvoering (27 punten).

‘Jabadabadoe’
Tweede in deze categorie werd de creatie van de bewoners aan de Jongermanssteeg (de families Oortgiese, Wiegerinck en Geerligs) met als thema ‘Jeugd van vroeger en nu’ (24 punten) en derde toneelvereniging Steeds Beter met hun creatie onder het motto ‘Jabadabadoe, welkom in de Steentijd’ (23 punten). Menigeen werd door de toneelspelers de stuipen op het lijf gejaagd. Ook de Bruilse Boekenboom was prachtig en sfeervol ‘aangekleed’ met ‘hartjes’ en spreuken. Zoals verwacht en ook verdiend, ging de eerste prijs in de categorie ‘Mooiste verlichting’ naar Irma en Wim Buunk aan de Kaaldijk. Hun prachtig sfeervol verlichte woonboerderij De Ribbert was een lust voor het oog, met de nodige creaties met als thema ‘Kinderliedjes’. De jury gaf voor de wijze van verlichting, creativiteit en uitvoering de maximale score van dertig punten.
Tweede in deze categorie werd de familie Eggink aan de Vosheuvelweg (24.5 punten) die hun boerderij ‘De Schoenmaker’ op afstand ook prachtig had uitgelicht. Dat zelfde gold voor de familie Klein Ovink aan de Lage Scheiddijk, die in de categorie ‘Mooiste verlichting’ derde werd (24 punten).

Genoten
Linda Olthuis keek namens de organisatoren terug op een succesvol weekend. “We zijn blij dat we dit evenement ‘samen’ hebben kunnen organiseren na zo’n lange tijd ‘stil’ te hebben gezeten in deze pandemie. In grote aantallen heeft men kunnen genieten van al het moois dat onze buurtschappen te bieden hebben. Via deze weg willen wij dan ook alle aanwonenden, sponsors, vrijwilligers en alle bezoekers bedanken.”

Voor meer foto's kan men kijken op: www.achterhoekfoto.nl

weede in de categorie 'Mooiste verlichting'  werd de familie Eggink aan de Vosheuvelweg (24.5 punten) die hun boerderij ‘De Schoenmaker’ Foto: Wilma Arink.
De bewoners aan de Morsdijk vierden afgelopen weekeinde het 'Oktoberfest' tijdens de verlichtingsroute. Foto: PR.
De leden van Toneelvereniging Steeds Beter lieten de bezoekers behoorlijk schrikken met hun creaties uit de stenen tijdperk. Foto: Wilma Arink.
Tweede in deze categorie creatie werden de bewoners aan de Jongermanssteeg met als thema ‘Jeugd van vroeger en nu’. Foto: Wilma Arink.
Foto: Wilma Arink.
Foto: Wilma Arink.
De Bruilse Boekenboom was extra feestelijk 'aangekleed'. Foto: Wilma Arink.