Nieuwe mensen ontmoeten, in gesprek met elkaar; gezelligheid bij de gastvrouwen in 't Dorpshuis. Foto: PR
Nieuwe mensen ontmoeten, in gesprek met elkaar; gezelligheid bij de gastvrouwen in 't Dorpshuis. Foto: PR

Vijf jaar ‘t Dorpshuis Ruurlo

Algemeen

Credo ‘Voor Ruurlo, door Ruurlo’ moet leidraad blijven

RUURLO - ’t Dorpshuis Ruurlo is een open en gastvrije plek waar jong en oud elkaar kan ontmoeten, voor een gesprek, een luisterend oor, om een spelletje te doen, om even de krant te lezen of om een kopje koffie of thee te drinken. En uiteraard ook om deel te nemen aan de activiteiten die regelmatig worden georganiseerd. Zo staat het in het oorspronkelijke projectplan, in de informatiefolder en dat willen we als Dorpshuis ook uitdragen. 

Deze maand is het vijf jaar geleden dat ’t Dorpshuis Ruurlo de deur opende voor ontmoetingen, gezelligheid, activiteiten en ondersteuning. Inmiddels heeft deze voorziening een belangrijke plaats weten in te nemen in Ruurlo en is het niet meer uit de grote zaal van de bibliotheek weg te denken. Inwoners van Ruurlo en ook enkele mensen van daarbuiten vinden in ’t Dorpshuis een positieve invulling van de dag op dinsdag- en/of vrijdagochtend. Soms alleen voor een kopje koffie, soms voor contact met dorpsgenoten, voor gezelligheid of een activiteit. 

Een bezoeker geeft daarover het volgende aan: “Ik kwam in eerste instantie om mee te wandelen met de wandelgroep die om de week op de vrijdagochtend een ontspannende wandeling van ruim een uur maakt vanuit ’t Dorpshuis. En dat in een rustig tempo, zodat je onderweg ook met elkaar kunt praten. Dat beviel me zo goed dat ik nu ook de inloopochtend bezoek. Ik vind het fijn om nieuwe mensen te ontmoeten en met hen te praten, als ik dat wil. Ook kijk ik die ochtend uit naar het contact met de gastvrouwen.” 

Kosteloos
Behalve de gebruikelijke inloopochtenden en de wandelgroep kent ’t Dorpshuis ook het Handwerkcafé, steeds de laatste vrijdagochtend van de maand. Deze activiteit begint weer op vrijdag 29 oktober. In de voorbije vijf jaar zijn ook met een maandelijkse regelmaat voorlichtingsavonden georganiseerd, lezingen gehouden en workshops aangeboden. Deze werden dan kosteloos gegeven door dorpsgenoten die vertelden over een bepaalde hobby, een gemaakte reis, een gezondheidsproject of over onderwerpen als eenzaamheid, dementie of communiceren. In samenwerking met de kerken werd ook een aantal bijeenkomsten georganiseerd met als thema ‘rouwverwerking’. Niet onvermeld mogen blijven de gezellige kerst- en paasbijeenkomsten; deze werden goed gesponsord door de plaatselijke horeca, zodat de eigen bijdrage van de bezoekers beperkt kon blijven.

Elk jaar weer bleek op deze feestdagen grote behoefte te zijn aan samenzijn en gezamenlijk eten. Vooral de kerstmiddagen waren erg sfeervol en gezellig. De getoonde en geuite dankbaarheid van de bezoekers aan deze middagen spreekt boekdelen. 

Bestaansrecht
Door al deze activiteiten en het aantal bezoekers dat aan een of meer hiervan deelnam heeft ’t Dorpshuis zijn bestaansrecht in en voor Ruurlo in de afgelopen jaren wel bewezen. Het credo ‘Voor Ruurlo, door Ruurlo’ wil ‘t Dorpshuis graag ook de komende jaren als leidraad nemen. Gehoopt wordt dat nóg meer inwoners van Ruurlo (en daarbuiten) ‘t Dorpshuis weten te vinden en de soms best wel als moeilijk ervaren- stap zetten om eens vrijblijvend te komen kijken. Het bestuur en de gastvrouwen – waarvan de meeste al vanaf het begin werkzaam zijn - heten iedereen hartelijk welkom en zorgen ervoor dat men zich niet verloren zal voelen. De gastvrouwen staan ook open voor nieuwe suggesties of ideeën.

Voor meer informatie kan men terecht op de website van ‘t Dorpshuis.

www.dorpshuisruurlo.nl

tel. 06- 13917062