“Stap je in het dakwerk, dan krijg je een prachtig vak”, verzekert ondernemer Kasper Vrielink. Foto: Luuk Stam

“Stap je in het dakwerk, dan krijg je een prachtig vak”, verzekert ondernemer Kasper Vrielink. Foto: Luuk Stam

Kasper Vrielink: ‘Dakwerk is het mooiste
vak dat er is’

Vordens bedrijf in dakwerken biedt nieuwe krachten opleiding aan

Door Luuk Stam

VORDEN – Ze zijn hard op zoek naar personeel en gaan daarom zelf een interne praktijkopleiding aanbieden. Het Vordense bedrijf Vrielink Dakwerk hoopt op die manier mensen aan zich te binden, die op zoek zijn naar iets nieuws. “Stap je in het dakwerk, dan krijg je een prachtig vak”, verzekert ondernemer Kasper Vrielink. “De vrijheid, het buitenwerk en echt vakwerk kunnen leveren: ik ben er ooit aan begonnen en heb nooit meer anders gedaan.”

Zelf volgde hij zijn opleiding aanvankelijk in de metaal. In die sector werkte hij nooit. “Ik heb er zelfs geen minuut stage in gelopen”, vertelt de nu 54-jarige Vrielink, die al op zijn achttiende kennismaakte met het dakwerk. “Een buurman vroeg of ik meeging”, blikt hij terug. “Dat kwam mooi uit, want ik wilde werken en geld verdienen. Ik vond dit meteen prachtig werk. En nog steeds: dit is het mooiste vak dat er is.”

Bijna 25 jaar werkte Vrielink in loondienst bij een dakwerkbedrijf. Inmiddels heeft hij alweer bijna twaalf jaar zijn eigen onderneming. Die begon in Zutphen en is nu gevestigd aan de Netwerkweg in Vorden. Met een team van zo’n tien man – vaak versterkt door onderaannemers – is hij met zijn bedrijf actief in en rondom Vorden, Zutphen, Doetinchem, Lochem, Apeldoorn en Deventer.  Het werk bestaat uit nieuwbouw, renovaties, reparaties en inspecties van daken, maar bijvoorbeeld ook de installatie van dakgoten. “Alles bij elkaar is dit een vak dat je op school niet leert”, stelt Vrielink. “Er zijn wel opleidingen in deze richting, maar je leert het pas echt in de praktijk. Wij bieden mensen de mogelijkheid om het vak bij ons te leren.”

Die opleiding zal dan ook voor het grootste gedeelte in de praktijk plaatsvinden. Wie zich hier nieuw meldt, zal aan de hand van één van de ervaren krachten meegaan naar de projecten en de fijne kneepjes van het vak bijgebracht krijgen. “Gemotiveerde mensen die zich willen omscholen, geen negen tot vijf-mentaliteit hebben en van aanpakken weten, zijn meer dan welkom”, zegt Vrielink.  Hij verwacht dat het anderhalf tot twee jaar zal duren voordat een nieuwe kracht zelfstandig aan de slag kan. “Het hangt ook af van de achtergrond”, zegt de ondernemer. “Het scheelt veel als iemand al een beetje technisch is. En voor iemand die altijd op kantoor heeft gezeten, zal het een flinke omschakeling zijn, het is puur handenwerk. Natuurlijk vergt zo’n opleiding ook een investering van onze kant, maar als je nieuwe mensen wil, moet je ze iets bieden.”

Vrielink is ervan overtuigd dat veel mensen dit werk zouden kunnen doen. “Als jij je huis verbouwt en je vrienden komen helpen met pannen leggen, dan zijn er altijd een paar die daar heel goed in zijn”, stelt hij. “Die hebben dat in zich, terwijl ze dat misschien helemaal niet wisten. Naar dat soort jongens zijn wij op zoek. Een vrouw heb ik in al die jaren nog nooit op het dak zien staan, maar als er zich eentje meldt? Natuurlijk! Dat zou hartstikke mooi zijn.”


www.vrielinkdakwerk.nl