De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso komt naar Borculo. Foto: Maartje Roos/Mediacentrum Defensie

De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso komt naar Borculo. Foto: Maartje Roos/Mediacentrum Defensie

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso
alsnog naar Borculo toe

BORCULO - De KMKJWF geeft op vrijdag 15 oktober toch een concert geven in sporthal ’t Timpke in Borculo. De organisatoren, muziekvereniging Volharding en Veteranenplatform Berkelland, zijn zeer verheugd met het feit dat dit (eindelijk) georganiseerd kan worden. ‘We hadden de intentie om tijdens de 75-jarige vrijheidsviering dit concert al te organiseren. Helaas zette het covid19-virus een dikke streep door die plannen. Het thema van deze avond blijft echter ongewijzigd, namelijk het erkennen en herkennen van de veteraan.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel. De KMKJWF is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 muzikanten. Het is de oudste kapel van Nederland. De KMKJWF speelt zoveel mogelijk origineel repertoire maar ook eigen versies van klassieke en filmmuziek. Ook begeleiden de musici artiesten. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af, van modern tot klassiek. Naast bestaand repertoire laat de KMKJWF nieuwe muziek componeren. Zo kan de kapel ook in de toekomst origineel repertoire blijven spelen. De Koninklijke Landmacht zet militaire muziek in als communicatiemiddel. Hiermee wil de landmacht meer steun krijgen van de burgermaatschappij. Een voorbeeld daarvan is de concertserie ‘De Mens Centraal’. Daarin werden zes militairen van de landmacht geportretteerd. De KMKJWF onderscheidt zich verder met spectaculaire en choreografische taptoeshows. Bij deze taptoeshows en grote ceremonies werkt het orkest samen met de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’.

Het orkest brengt in Borculo onder de noemer Anjerconcert verschillende soorten stijlen muziek. Kaarten kunnen online gekocht worden via www.volhardingborculo.nl en kosten 5 euro. Let op; bezoekers kunnen alleen naar binnen op vertoon van de corona-checkapp of een negatieve pcr-test. Het concert begint om 20.00 uur en de zaal is vanaf 19.00 uur geopend.