Tijdens het ochtendprogramma trad kinderkoor Sing a Song op. Foto: PT.

Tijdens het ochtendprogramma trad kinderkoor Sing a Song op. Foto: PT. 

Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo dankbaar en hoopvol na 20-jarig bestaan

RUURLO – Het bestuur van Stichting Westerbork Scholenproject Ruurlo kijkt na de lustrumdag van afgelopen zaterdag in de Dorpskerk in het kader van haar twintigjarig bestaan met dankbaarheid terug en hoopvol vooruit naar een toekomst van respectvol en vreedzaam samenleven.

Al voor tien uur kwamen zaterdagmorgen de eerste bezoekers nieuwsgierig een kijkje nemen bij de kramen met boeken, zelfgemaakte sieraden, handwerken, keukenlekkernijen, jams en honing. Voor een stukje taart kon men terecht bij de jonge verkopers Teun, Lola, en Mees in de eigen gebakkraam. De koffie en thee met traditionele koek en cake van Liesbeth Schot vonden bij menigeen weer een gretige aftrek. Ook voor de informatietafel en de doorlopende fotoreportage ‘20 jaar Westerbork Scholenproject’ op het beeldscherm was grote belangstelling. Geleidelijk aan ontstond er een gezellige drukte met de komst van ouders en grootouders voor het muzikale optreden van het kinderkoor Sing a Song, onder leiding van Karin Hukker. De eerste zenuwen na de maandenlange ‘coronastilte’ waren snel verdwenen. Vanaf de tribune en de grote kerkzaal klonk steeds een groot applaus voor hun prachtige samenzang en solozang van de mooi gekozen liedteksten. Karin Hukker inspireerde met haar flair en muzikale creativiteit op piano en gitaar niet alleen het kinderkoor, maar wist daarmee ook het grote en kleine publiek zeer te boeien.
Volgend jaar hopen ze weer op te treden op een actiedag voor het Westerbork Scholenproject en hun liedjes over liefde en vrede, over hoop en hun ‘wereldplan’ opnieuw ten gehore brengen. De stichting is heel blij met die toezegging, “want hun stemmen en die van alle basisschoolkinderen zijn onze hoop voor de toekomst”, aldus voorzitter Joke Cornelissen.

Waardering
's Middags werd tijdens een speciaal programma voor genodigden eerst stilgestaan bij het ontstaan en de geschiedenis van het Westerbork Scholenproject. Met dank en waardering voor de Amnesty initiatiefnemers van het project, de meewerkende scholen, de gastsprekers, betrokken organisaties, bestuursleden, de donateurs en de vele vrijwilligers uit het verleden en heden. Burgemeester Joost van Oostrum van gemeente Berkelland feliciteerde de stichting en bemoedigde het bestuur om dit belangrijke werk voort te zetten. Hij wil graag een keer met de basisscholen mee op excursie naar Kamp Westerbork.
Michiel Smit (Groningen) maakte op een aansprekende manier de actuele betekenis van Herinneringscentrum Kamp Westerbork duidelijk met behulp van een beeldpresentatie. Reina van Oord - Husen uit Barchem deelde in een boeiende en beeldende vertelling haar persoonlijke oorlogservaringen als zesjarig meisje aan de hand van haar boekje ‘Herinneringen aan de hongerwinter van 1944-1945'. Jodie Ras uit Ruurlo stelde zichzelf en de aanwezigen de moeilijke maar belangrijke vraag ‘Wat zou ik toentertijd gedaan hebben? Over het belang van herdenken en morele weerbaarheid'.
De middag werd besloten met een gezellige nazit en ruimte voor persoonlijke ontmoetingen.

Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland feliciteerde de stichting en bemoedigde het bestuur om dit belangrijke werk voort te zetten. Foto: PR.