Karin Bosch tijdens haar toespraak bij de opening van ’t Spuythuys in Borculo. Foto: Rob Weeber
Karin Bosch tijdens haar toespraak bij de opening van ’t Spuythuys in Borculo. Foto: Rob Weeber

Bosch atelier geopend

Algemeen

BORCULO – Gemeentelijk monument ’t Spuythuys in Borculo heeft een nieuwe bestemming. Het karakteristieke pand werd na verwoesting van het eerste Spuythuys door de stormramp in 1925 op de huidige plek herbouwd. Tot 1932 was het door de brandweer in gebruik. Daarna kreeg het verschillende bestemmingen en stond het zelfs tien jaar leeg voordat kunstenaar Karin Bosch het van de gemeente eind 2020 aankocht.

Door Rob Weeber

Na een grondige opknapbeurt werd zaterdag ‘Maakplaats ’t Spuythuys’ geopend. De locatie biedt onder meer de mogelijkheid om workshops te verzorgen, lezingen te geven en exposities te houden. Met ’t Spuythuys wil Bosch ‘mensen dichter bij zichzelf en elkaar brengen via laagdrempelige activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur.’ Bosch werd in Borculo geboren als dochter van een schilder en studeerde aan de Enschede AKI Kunstacademie mediakunst en gemengde media. Door de drukke privéwerkzaamheden echter, ze werkte onder meer van 2004 – 2017 op camping D’n Eversman in Noordijk, bleef er net voldoende tijd voor de fotografie over. “Na 13 jaar de camping te hebben gerund, verkochten we die. De laatste jaren ben ik als ZZP’er bezig met het geven van workshops en kunstprojecten op scholen, campings, BSO’s en op locatie. Toen ik via mijn vader hoorde dat ’t Spuythuys te koop kwam, heb ik geen moment geaarzeld. Het was een mooie kans voor een eigen atelier en workshopruimte. Bovendien herinnert de plek me aan mijn jeugd in Borculo.”

Expositie
De komende maanden vinden regelmatig activiteiten plaats in ’t Spuythuys. Zo is er tekenles voor kinderen, papieren schepen bouwen voor kinderen, een bierproeverij en een lezing door Paul van der Steen. Deze laatste fietste tijdens de verbouwingswerkzaamheden regelmatig langs. Paul van der Steen is afkomstig uit het westen en sinds twee jaar woonachtig in Borculo. Hij studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en werd later journalistiek tekenaar voor dagblad Het Parool. Sinds 2011 maakt hij iedere vrijdag literaire portretten in NRC. De ontmoeting tussen Bosch en Van der Steen leidde tot de eerste expositie met tekeningen van Van der Steen.

Maakcentrum ’t Spuythuys is gevestigd aan de Korte wal 11 in Borculo. Voor meer informatie over Bosch Atelier, zie de website.

https://www.boschatelier.nl/

Een literaire tekening van Paul van der Steen: Schrijver en dichter Marieke Lucas Rijneveld. Foto: Rob Weeber