De commissieleden van ‘Broek en Bruil verlicht’. Van links naar rechts: Mariska Hulshof, Merijn Weenk, Marian Nieuwenhave, Geert Koster, Linda Olthuis en Marc Bensink. Foto: Wilma Arink

De commissieleden van ‘Broek en Bruil verlicht’. Van links naar rechts: Mariska Hulshof, Merijn Weenk, Marian Nieuwenhave, Geert Koster, Linda Olthuis en Marc Bensink. Foto: Wilma Arink

‘t Broek en De Bruil weer volop in het licht

Algemeen

Ruurlose buurtschappen voor de vijfde keer ‘in het zonnetje’

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het stond dit jaar weer op de agenda. de nieuwe editie van ‘Broek en Bruil verlicht’, de vijfde alweer. De Ruurlose buurtverenigingen ‘t Broek en Omstreken en De Bruil en Omstreken organiseren namelijk gezamenlijk om de vier jaar een verlichtingsroute die beide buurtschappen doorkruist.

“Het evenement was sowieso doorgegaan, los van de versoepeling van de coronamaatregelen”, zegt Linda Olthuis namens de verlichtingscommissie van beide buurtverenigingen die de afgelopen twee jaar bijna helemaal ‘stil’ hebben gestaan. “We waren bij de opzet van deze verlichtingsroute bij voorbaat al uitgegaan van een coronaproof evenement”, aldus mede-commissielid Marc Bensink.
De verlichtingsroute van ongeveer 45 kilometer voert vrijdag- 15, zaterdag- 16 en zondagavond 17 oktober door de prachtige buurtschappen ‘t Broek en de Bruil en omstreken. Wanneer alle aanwonenden hun steentje bijdragen zullen er tussen de 225 en 250 woningen/boerderijen en/of objecten verlicht zijn.

Toneel
Ook de toneelverenigingen van beide buurtschappen, Tot Nut en Genoegen uit buurtschap ‘t Broek en Steeds Beter uit De Bruil, dragen hun steentje bij. Middels figuratie bij de oude schoolbank van de Koekoekschool op de hoek van de Goudvinkendijk en de Nieuwenhuishoekweg (TNEG) en aan de Vorsterkampweg (Steeds Beter) zullen ze voor het nodige vertier zorgen. En de kinderen van openbare basisschool De Driesprong maken een heus houtdorp speciaal voor het verlichtingsweekend.
Al met al zeker de moeite waard om de datums alvast in de agenda te noteren. De bewoners aan de 45 kilometer lange route zullen door het gebruik van bijvoorbeeld bouwlampen, vuurkorven, lichtslangen of subtiel geplaatste waxinelichtjes hun boerderijen, gebouwen en decoraties proberen zo mooi mogelijk te laten uitkomen in de landelijke omgeving. Tijdens de voorgaande edities hebben telkens inzittenden van meer dan duizend voertuigen genoten van de wonderlijke lichtcreaties in beide buitengebieden.
Aanwonenden die meedoen aan de verlichtingsroute maken kans op een mooie prijs. De verlichte objecten en de creativiteit worden namelijk beoordeeld door een groep juryleden vanuit ‘Diekhook in ‘t Lech’ uit Borculo. In beide categorieën zijn drie prijzen te verdelen.

Starten
Alle drie avonden kan er tussen 19.30 en 21.00 uur gestart worden op twee locaties om spreiding van de deelnemers te krijgen: namelijk aan de Muldersweg (ingang Haarweg) en aan de Branderveenweg (ingang Goudvinkendijk). Bij de startpunten zijn routeboekjes verkrijgbaar voor vijf euro per vervoersmiddel. De route zal ook door pijlen worden aangegeven. Onderweg is er de mogelijkheid om een lekkere versnapering voor in de auto te kopen.

Duimen
Beide buurtverenigingen hopen samen op een fantastisch mooi weekend waarbij weer veel mensen mogen genieten van de vele verlichte objecten. Samen duimen ze voor droog weer zodat al het moois ook aan de verschillende zandwegen in de beide buurtschappen tot zijn recht komt. In tegenstelling tot de voorgaande edities zal er geen bustocht plaatsvinden voor bewoners van woonzorgcentrum De Bundeling en De Garven. Wel is er voor oldtimer tractorenbezitters uit Ruurlo de mogelijkheid om donderdagavond 14 oktober aan een verkorte toertocht langs de verlichte woningen/boerderijen en objecten deel te nemen. Hiervoor kan men zich tot maandag 11 oktober aanmelden bij Jan en Ineke Vruggink, tel. 0573-461436.