Monique (l) en Isabel Oskam met hun American Paint Horse; de paarden waarmee ze volgende week deelnemen aan de nationale kampioenschappen Western Riding. Foto: PR

Monique (l) en Isabel Oskam met hun American Paint Horse; de paarden waarmee ze volgende week deelnemen aan de nationale kampioenschappen Western Riding. Foto: PR


Ruurlose
'cowgirls'
Monique en
Isabel Oskam op hun paints naar Grathum

Moeder en
dochter binden strijd aan op NK Western
Riding

Door Jan Hendriksen

RUURLO – Moeder en dochter die gelijktijdig aan een zelfde nationaal kampioenschap deelnemen. En dat nog wel in dezelfde tak van sport. Dat komt zelden voor. Maar Isabel (20) en Monique (54) Oskam uit Ruurlo staan volgende week beiden aan de start bij de Nederlandse Western Riding kampioenschappen die van 24 tot en met 26 september in het Limburgse Grathum plaatsvinden.

Weliswaar heeft de organisatie van de Amarican Paint Horse Club in verband met corona besloten dat Isabel nog een jaartje bij de jeugd mag uitkomen. Maar binnen de diverse disciplines van deze toch wel bijzondere tak van de paardensport zullen moeder en dochter op het onderdeel halter elkaars tegenstanders zijn. De familie Oskam streek ruim vijf jaar geleden vanuit het Utrechtse De Meern in Ruurlo neer omdat er in de directe omgeving vanuit hun aangekochte manage volop met paarden in de natuur kan worden gereden. “We hadden nog nooit van Ruurlo gehoord. Ja, ik was al wel eens op de Combinerace in Mariënvelde en de Zwarte Cross in Lichtenvoorde geweest. Maar we hadden geen idee waar Ruurlo precies lag”, bekent Fred Oskam, die steevast voor het vervoer van de paarden, naar de verschillende wedstrijden van zijn dochter en vrouw zorgt. “Hij is onze steun en toeverlaat”, zo laten moeder en dochter weten. 

'Een westernrijstijl, die voor
zowel de
recreatieve -
als de
wedstrijdruiter
'n uitdaging is'




Dochter Isabel behaalde al talloze nationale titels en vorige maand werd ze in het Duitse Rieden-Kreuth zelfs voor het eerst Europees kampioen. De Ruurlose die momenteel even een ‘tussenjaar’ neemt, voordat ze haar studie vervolgt, behaalde namelijk twee gouden medailles tijdens de APHA Europese kampioenschappen Western Riding. Naast de twee gouden medailles op de onderdelen Youth Halter Geldings en Youth Hunt Seat Equitation, behaalde ze met haar opvallende en gevlekte dertienjarige paard, een American Paint Horse genaamd Hes Assets Sense, ook nog een zilveren medaille op het onderdeel Novice Youth Hunt Seat Equitation en brons op het onderdeel Youth Horsemanship.

Oorsprong
Het western-rijden komt uit Amerika en vindt zijn oorsprong in het werk van de cowboys die door het werken met vee de beschikking moesten hebben over een paard dat ontspannen, rustig, werkwillend en meedenkend was. “Uiteindelijk ontstond hieruit een western-rijstijl, die voor zowel de recreatieve ruiter, als de wedstrijdruiter een uitdaging is”, zo doceert Isabel, die al op jonge leeftijd werd besmet met deze niet-alledaagse discipline in de paardensport, in de Achterhoek.

Cowboy
Het western-rijden kan worden samengevat in drie hoofdklassen: de showonderdelen, de snelheidsonderdelen en het onderdeel waarin het werken met paard en vee centraal staat. Het zogenaamde 'werkend element'. “Bij de snelheidsspelen zoals Barrel Racing en Pole Bending gaat het om snelheid en de wendbaarheid van het paard. Cutting, Working Cowhorse en Team Penning zijn onderdelen die behoren tot het werkend element. De showonderdelen zijn later ontstaan, toen het werk van de cowboys wat minder werd door de opkomende mechanisatie, zo legt Isabel, die volgend jaar de overstap moet maken naar de amateurafdeling, uit.
Isabel en Monique rijden alleen de showonderdelen, tijdens de wedstrijden let de jury op of er een goed samenspel is tussen ruiter en paard. Dit dient ontspannen, correct en ongedwongen zijn. “Western Riding wordt vaak vergeleken met dressuur rijden aangezien het paard goed moet reageren en in overeenstemming moet zijn met zijn ruiter. Het paard wordt beoordeeld op zijn capaciteiten om de patronen uit te voeren.“

Ultieme moment
In totaal komt Isabel met haar paard Hes Assets Sense tijdens het NK op dertien disciplines uit. Monique verschijnt volgende week tijdens de nationale kampioenschappen op zeven onderdelen aan de start met haar dertienjarige ruin Indian Rockin Colour. Het is het paard waarop Isabel tot voor enkele jaren geleden de western sport beoefende. Het ultieme moment tijdens het kampioenschap is natuurlijk dat Isabel en Monique elkaar treffen op het onderdeel Halter. “We zullen zien wie de hoogste score haalt”, zo besluiten moeder en dochter in koor, voordat beiden hun paarden opzadelen voor het gezamenlijke fotomoment.