De Friese wandelaars Romke van der Veen en Feikje en Wopke Schregardus in de Mosselse Enk die aan de dertig kilometer deelnamen. Foto: Jan Hendriksen

De Friese wandelaars Romke van der Veen en Feikje en Wopke Schregardus in de Mosselse Enk die aan de dertig kilometer deelnamen. Foto: Jan Hendriksen

Vordense Landgoederentocht goed voor 400 wandelaars

VORDEN/BARCHEM – Met de Landgoederentocht opende wandelsportvereniging Door Oefening Sterk (DOS) uit Barchem afgelopen zondag vanaf De Herberg in Vorden het wandelseizoen 2021-2022. Ruim vierhonderd wandelaars gingen van start voor de wandeltocht die onder meer langs Huize Het Enzerinck en Kasteel ‘t Hackfort voerde. De wandelaars hadden de keus uit vier afstanden: vijf, tien, twintig of dertig kilometer.

Door Jan Hendriksen

Ruim de helft van het deelnemersveld had zich op verzoek van DOS vooraf ingeschreven voor de wandeltocht. “In verband met corona hebben we toch wat extra maatregelen getroffen. Een van die maatregelen was dat men zich digitaal kon inschrijven. En daar is gretig gebruik van gemaakt”, zo verklaarde voorzitter Ab Hamer van DOS zondagmiddag toen de eerste wandelaars zich bij het inschrijfbureau op het terras van De Herberg lieten ‘uitschrijven’. 

De deelnemers kwamen niet alleen uit de regio. Romke van der Veen uit het Friese Dokkum had er een twee uur durende autorit voor over om in Vorden te komen. “En dat is meer dan de moeite waard. Het is hier een mooie omgeving om te wandelen en de organisatie is perfect. De routes zijn uitermate duidelijk uitgezet middels routebordjes. Dat is een groot compliment waard”, zo laat de Fries in de Mosselse Enk weten, waar het krioelde van fietsers en automobilisten die er op deze zonnige septemberzondag op uit waren getrokken. Van der Veen wandelde zondag samen met Wopke (83) en Feikje (78) Schregardus uit Heerenveen. Het drietal is lid van wandelsportvereniging de Friese Lange Afstand Lopers (FLAL) uit Oosterwolde en liepen natuurlijk de langste afstand: de dertig kilometer.

Winter5maandse
De eerstvolgende wandeling van DOS Barchem vindt zondag 14 november vanaf dorpshuis ‘t Onderschoer in Barchem plaats en maakt deel uit van de Winter5maandse. De andere vier wandelingen uit deze serie vinden op zondag 19 december (start De Witte Wieven in Zwiep), zondag 16 januari (Recreatiecentrum De Heksenlaak in Zwiep), zondag 6 februari (Tennisvereniging Ruurlo) en zondag 13 maart (dorpshuis ‘t Onderschoer) plaats. Bij iedere wandeling kan men kiezen uit vier afstanden: zes, tien, vijftien of vijfentwintig kilometer.