Kunstwandelroute loopt op z'n eind. Foto: PR
Kunstwandelroute loopt op z'n eind. Foto: PR

Kunstwandeling loopt ten einde

Algemeen

BORCULO - Ruim vijftien weken hebben ze de wandelaars in het fraaie natuurgebied van Staatsbosbeheer en Waterschap Rijn en IJssel, rondom het Galgenveld en De Lebbenbrugge, en rondom de lus in de Slinge een toevoeging aan het bestaande landschap geboden: de 33 creaties die door de bijna evenzovele kunstenaars daar in mei van dit jaar werden geplaatst en die deze maand weer verwijderd zullen worden.

Of ze een welkome aanvulling op het landschap waren of juist niet, daarover zullen de meningen verdeeld zijn en daarin zal ook de persoonlijke smaak van de talloze bezoekers van de Berkellandse Kunstwandelroute een rol spelen. Bij Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, het officiële startpunt van de route, hebben ze het er in ieder geval druk mee gehad.
Aan de hand van een routegids konden de Berkellandse wandelaars en de vele toeristen, alleen of in kleinere of grotere groepen, de route lopen. Middels een korte toelichting daarin op ieder werk konden zij zich een beeld vormen de achterliggende gedachten.
Te oordelen aan de blikken van de bezoekers en hun reacties wisselden bewondering en verwondering elkaar af tijdens de ongeveer 3,5 kilometer lange route waarlangs de kunstwerken en de door leerlingen van het MAxX college gemaakte kastjes ten behoeve van de meewandelende kinderen stonden opgesteld.
Nog even en het landschap komt weer teruggebracht in de staat die het had aan het begin van de Kunstwandelroute, zij het dat het frisse groen van eind mei nu toch al wat herfstkleuren begint te vertonen. Ook enkele kunstwerken, drie maanden lang aangetast door zon, wind en regen, beginnen sporen van uitputting te vertonen. Maar ze hebben alle, met slechts één uitzondering, een expositie in de vrije natuur, open voor iedereen, zonder bewust toegebrachte beschadigingen overleefd.
Nog even dus. Want het weekend van 11 en 12 september is het laatste weekend waarin de eerste Berkellandse Kunstwandelroute nog gelopen kan worden.
Zondag 12 september zijn er bij de Lebbenbrugge uiteraard weer kunstenaars aanwezig om uitleg en demonstraties te geven van en over hun werken. Startpunt is nog steeds Boerderijmuseum De Lebbenbrugge, aan de Lebbenbruggedijk 25 in Borculo. Er zijn nog routeboekjes verkrijgbaar.
En anders kan men ze -nog één week- voor 4 euro kopen bij de Lebbenbrugge en de Berkellandse VVV’s/TIPs.