Gemeentehuis Berkelland in Borculo. Foto’s: Rob Weeber

Gemeentehuis Berkelland in Borculo. Foto’s: Rob Weeber

Meer ruimte voor tijdelijke woonunits

Algemeen

Meer ruimte voor tijdelijke woonunits

BERKELLAND - De woningmarkt is krap. Een woning verkopen gaat makkelijk, iets nieuws kopen is vaak een stuk lastiger. Als je wacht op een nieuwbouwwoning of op de verbouw van een aangekocht pand kan het gebruik van een tijdelijke woonunit een oplossing zijn. De gemeente krijgt een aantal keren per jaar dat verzoek. De regelgeving daaromtrent wordt nu wat versoepeld.

Door Rob Stevens

Wethouder Maikel van de Neut: “We willen meedenken met onze inwoners. Daarom verruimen we de mogelijkheden voor het gebruik van tijdelijke woonunits.” Van der Neut vindt dat, gezien de situatie op de woningmarkt, een ruimhartiger beleid voor het gebruik van tijdelijke woonunits op zijn plaats is. Tenminste, als dat is gerelateerd aan het bouwen van een nieuwe woning.

Een woonunit op het eigen kavel mocht al. Maar nu mag dat ook op het perceel van een familielid, kennis of iemand anders. Er zijn wel enige beperkingen. Zo mag de woonunit er niet langer dan twee jaar staan. En ook niet verder dan 25 meter vanaf de woning op het perceel. Meer dan één woonunit per adres is ook niet mogelijk. Van der Neut: “Om zo de vorming van een soort mini-campings tegen te gaan. De woonunit moet ook op het achtererf staan. Om een niet al te slordig straatbeeld te krijgen.” Berkelland hoopt door met deze versoepeling de woningbouw een extra steun in de rug te geven. De doorstroming op de woningmarkt wordt er door vergemakkelijkt, denkt men.