Leo Paters (l) en Bert Ruesink namen tijdens een speciale oefenavond afscheid van de Brandweer. Foto: PR

Leo Paters (l) en Bert Ruesink namen tijdens een speciale oefenavond afscheid van de Brandweer. Foto: PR

Afscheid Leo Peters en Bert Ruesink van Ruurlose Brandweer

Algemeen

RUURLO – Tijdens de inmiddels weer hervatte tweewekelijkse oefenavonden van de vrijwillige Brandweer Ruurlo hebben vorige week, na respectievelijk 34 en 25 jaar, Leo Peters (54) en Bert Ruesink (48) afscheid genomen van het Ruurlose vrijwilligerskorps.

Door Jan Hendriksen

Beide mannen werden maandagavond door hun collega’s onder aanvoering van postcommandant Bert Stegeman verrast met een speciale afsluitende verrassingsoefening op een voormalig bedrijfsterrein aan de Morsdijk in ‘t Ruurlose Broek. De twee afzwaaiende vrijwilligers moesten twee verkeersslachtoffers uit hun benarde positie bevrijden. De beide ‘slachtoffers’ bleken uiteindelijk hun partners Jolanda en Esther te zijn. Leo Peters trad op 1 september 1987 tot het korps toe, nadat de toenmalige commandant André Teunissen hem had gevraagd om het korps te komen versterken. Middels de functies brandwacht, brandwacht 1e klas en hoofdbrandwacht vervulde Leo de laatste jaren de functie van chauffeur/pompbediende binnen het vrijwilligerskorps. “Omdat ik in het buitengebied woon was ik nooit als eerste bij de brandweerkazerne aan de Groenloseweg als de pieper afging”, legt de Ruurlose ondernemer uit.
De brand die de meeste indruk op Peters maakte, naast alle eerste hulpverlening bij ongevallen, was de woningbrand bij Boter-, Kaas-, Boter- en Kampeerboerderij ‘n Ibink in buurtschap De Bruil. “Nadat de pieper was afgegaan kwam ik op weg naar de kazerne al langs de woning die toen al flink brandde. We hebben gelukkig alle belendende percelen kunnen behouden. En dat gaf na het sein brandmeester een goed gevoel”, zo verklaart Peters.

De brand bij
de woning bij
‘n Ibink met
de rieten kap
maakte veel
indruk


Bert Ruesink is opgegroeid met de brandweer. Zijn vader Ap Ruesink was namelijk vele jaren commandant van het Ruurlose korps. Bert begon evenals zijn afscheidnemende collega Peters ook als brandwacht, brandwacht 1e klas en hoofdbrandwacht en vervulde de laatste jaren de functies van onderbrandmeester en brandmeester. Daarnaast was Ruesink ook plaatsvervangend postcommandant. Ook de brand bij de woning bij ‘n Ibink met de rieten kap maakte veel indruk op hem, evenals de talloze eerste hulpverlening bij ongevallen. “In sommige gevallen kende je het (dodelijke)slachtoffer. En dan had de hulpverlening nog een grotere impact.”
Tijdens de jaarlijkse Nieuwjaarssamenkomst waarbij veelal ook burgemeester Joost van Oostrum, hoofd van de openbare orde en veiligheid binnen gemeente Berkelland, aanwezig is, neemt Brandweer Ruurlo officieel afscheid van Leo Peters en Bert Ruesink.