Twee jaar geleden werden jeugdkoning Jurre Grob, koningin Christa Meulenveld en koning Bennie Bokstart door voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo (vlnr) gehuldigd. Foto: PR

Twee jaar geleden werden jeugdkoning Jurre Grob, koningin Christa Meulenveld en koning Bennie Bokstart door voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo (vlnr) gehuldigd. Foto: PR  

Bennie en Christa langst regerend koningspaar ooit in Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Hij is de ‘langstzittende vorst’ van Ruurlo in de geschiedenis: Bennie Bokstart. Nu als gevolg van corona voor het tweede achtereenvolgende jaar de activiteiten komend weekeinde tijdens de Septemberfeesten vervallen op De Weide behoudt de inmiddels 62-jarige Ruurloër automatisch zijn eretitel ‘Koning van Reurle’. “De statuten en het huishoudelijk reglement voorzien namelijk voor dit soort situaties niet in extra regels. Daarom wordt zijn titel automatisch verlengd”, zo verklaart voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo. 

Door Jan Hendriksen 

We ‘overvallen’ Bennie Bokstart niet als we hem herinneren aan het feit dat hij twee jaar geleden tot ‘Koning van Reurle’ werd uitgeroepen tijdens het Septemberfeest. “Ik heb het de vorige week nog met familieleden overgehad. Graag had ik mijn titel vorig jaar al willen verdedigen. De coronapandemie duurt nu wel erg lang en het is dan ook extra jammer dat we dit jaar weer moeten toezien dat Oranjevereniging Ruurlo geen Septemberfeest activiteiten kan organiseren. Ik had mijn koningschap graag ingeruild voor de Septemberfeesten”, aldus Bokstart. Met genoegen en een beetje weemoed kijkt Bokstart terug op het ‘schitterende’ moment uit 2019. Hij schoot de laatste resten van de houten vogel twee jaar geleden, in de vierde ronde met het 384ste schot, naar beneden.
Het waren leden van de familie Meulenveld die de vogel voor de schutters van de Wildenborchseweg, waarmee Bokstart steevast aan het vogelschieten deelneemt, ‘los’ schoten. Het was overigens niet de eerste keer dat Bokstart tot ‘Koning van Reurle’ werd uitgeroepen. De titel behaalde de Ruurloër in de vorige eeuw zelfs tweemaal. “Ik mag bij een volgend jubileum, als Oranjevereniging Ruurlo dan weer het ‘Keizer schieten’ organiseert, minimaal driemaal per ronde aanleggen”, zo zegt hij gekscherend. Nadat Bokstart twee jaar geleden het koningschap had aanvaard mocht hij gaan genieten van de ‘voordelen’ die aan het Koningschap verbonden zijn. Van voordelen heeft Bennie de laatste twee jaar echter niet veel gemerkt.

Geen extra’s
“Aan de koningstitel zijn in Ruurlo, in tegenstelling tot andere regio’s in de Achterhoek, niet veel extraatjes verbonden. Ik weet bijvoorbeeld dat in omliggende dorpen het Koningspaar bijvoorbeeld wordt uitgenodigd en acte de présence geeft bij speciale gebeurtenissen of jubileumactiviteiten in het dorp. Misschien zou dat in Ruurlo ook wel een traditie moeten worden. Ik sta daar wel open voor”, aldus Bennie. Bokstart hoopt ook dat Oranjevereniging Ruurlo het ‘meerijden’ in een koets van het koningspaar tijdens de allegorische optocht op zondag weer in ere herstelt. “Jammer dat dat enkele jaren geleden werd afgeschaft.”

Vogelgooien
Bij het vogelgooien voor vrouwen mikte twee jaar geleden uiteindelijk Christa Meulenveld (60) als beste. Zij werd op de zonovergoten tweede septemberzondag op De Weide door Ineke Nijen Es namelijk tot ‘Koningin 2019’ uitgeroepen. De in Borculo woonachtige Meulenveld regeert dan ook inmiddels twee jaar als ‘Koningin over Reurle’. Ook zij had deze titel dit jaar graag ingeruild voor een regulier Septemberfeest. “Hopelijk word ik volgend jaar opgevolgd. Dat wordt nu wel eens tijd.”
Hoewel? Christa Meulenveld mikt als de beste. Ze won namelijk in 2017 ook het vogelgooien. Tot schuttersprins werd twee jaar geleden Jurre Grob gehuldigd. Hij won toen het jeugd-vogelschieten.

Buurtschappen
Ook in diverse Ruurlose buurtschappen hebben vorig jaar en dit jaar geen buurt- en volksfeesten plaatsgevonden. En daardoor ook het vogelschieten en vogelgooien niet. Zo regeren Marian Nieuwenhave, Jan Eggink en Noor van der Sluijs als ‘hoogheden’ al twee jaar over buurtschap ‘t Broek en mogen ze de titel tot aan het volgend feest in 2022 ‘behouden’. Bij het vogelschieten voor mannen schoot half april 2019 - bij een gevoelstemperatuur van amper zes graden-  Jan Eggink na 182 schoten in de vierde schietronde de laatste resten van de houten vogel naar beneden en mocht hij zich tot ‘Koning van ‘t Brook’ laten kronen. Marian Nieuwenhave won het vogelschieten bij de vrouwen. De koningin schoot na 295 schoten de romp van de vogel van de stang. De laatste jeugdprinses van ‘t Broek is Noor van der Sluijs. Ap Wezinkhof en Linda Olthuis zijn in buurtschap De Bruil het laatste gekroonde Koningspaar met aan hun zijde jeugdprins Luuk Klein Bluemink. De vogel bij het vogelschieten was in 2019 tijdens het Buurtfeest van De Bruil taai. Het duurde eind mei van dat jaar nogal lang voordat de houten vogel zich uiteindelijk na een schot van Ap Wezinkhof gewonnen gaf. Linda Olthuis won het vogelgooien en Luuk Klein Bluemink het jeugd-vogelschieten.

Veldhoek
Na 264 schoten was het Anne Jan Nijen Es  uit de aangrenzende buurtschap Wolfersveen die met een welgemikt schot de laatste houten resten van de vogel in 2019 eraf schoot tijdens het Veldhoeksfeest. Onder luid gejuich van zijn vriendengroep ‘De Natte Proeme’ werd Nijen Es twee jaar geleden gefeliciteerd. Hij koos Manon Siebering als koningin. Dewi Ankersmit won het vogelgooien, maar in Veldhoek wordt niet de winnares van het vogelgooien tot koningin gekroond. Jeugdkoning werd Thijmen Visschers. Zoals het er nu naar uitziet kunnen Anne Jan Nijen Es en Thijmen Visschers zaterdag 25 september proberen hun titels uit 2019 te prolongeren want Veldhoek viert met een aangepast programma op die dag het volksfeest achter Verenigingsgebouw Veldhoek aan de Kapersweg.