Voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo en burgemeester Joost van Oostrum hadden afgelopen zomer al een gesprek over de Septemberfeesten in Ruurlo; maar uiteindelijk vinden deze komend weekeinde toch geen doorgang. Foto: Jan Hendriksen

Voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo en burgemeester Joost van Oostrum hadden afgelopen zomer al een gesprek over de Septemberfeesten in Ruurlo; maar uiteindelijk vinden deze komend weekeinde toch geen doorgang. Foto: Jan Hendriksen 

‘Jammer dat we komend weekeinde niet met z’n allen naar ‘De Weide’ kunnen’

Algemeen

RUURLO – “Leren omgaan met onzekerheden en afhankelijk zijn van anderen. Uiteindelijk bepaalt de overheid, de veiligheidsregio Noord – Oost Gelderland en gemeente Berkelland, of ze een akkoord zouden geven en onder welke voorwaarden we het Septemberfeest zouden kunnen organiseren. Uiteindelijk zijn we afhankelijk van alle ruimte vanuit de geldende coronarichtlijnen die op dat moment van toepassing zijn. En die zijn momenteel te beperkend, zodat we hebben besloten om dit jaar het Septemberfeest ook niet in een aangepaste vorm te vieren.”

Door Jan Hendriksen

Voorzitter Ineke Nijen Es van Oranjevereniging Ruurlo hoopte begin augustus nog zo vurig om samen met Stichting De Weide (horeca) en Stichting Kermis Ruurlo komend weekeinde, samen met Ruurlose bevolking, het Septemberfeest onder het motto ‘ReurleNeugt Oe’ te kunnen vieren. Maar die hoop werd tenietgedaan toen de overheid begin augustus besloot de coronamaatregelen voor evenementen te verlengen. Samen met haar mede bestuurs- en commissieleden van Oranjevereniging Ruurlo had Ineke Nijen Es er ontzettend veel zin in om samen met de ‘Reurlsen’ dit jaar weer het Septemberfeest, met testen voor toegang, te vieren. En dat gold ook voor de Ruurlose horeca en de stichting die verantwoordelijk is voor de kermis. “Met z’n allen weer terug ‘De Weide’ in. Wat zou dat toch mooi zijn geweest na anderhalf jaar pandemie. We hadden het gehele draaiboek klaar. Maar dat mocht niet zo zijn. De huidige richtlijnen voor meerdaagse evenementen met 750 bezoekers per dag geven geen ruimte om op een ‘gezellige’ wijze het Septemberfeest te vieren. We hebben overlegd met wagenbouwers en buurten en gekeken naar een eventueel aangepaste vorm zoals vorig jaar. Maar ook dan waren wij verantwoordelijk voor de handhaving van de 1,5 meter-regel. Hiervoor willen wij onze vrijwilligers niet inzetten”, zo verklaart Nijen Es. Oranjevereniging Ruurlo is nu bezig met een uitgebreider programma voor Koningsdag 2022, met daaraan voorafgaand de Dorpskwis op 8 april en uiteraard ‘Reurle Neugt Oe 2022.”

Hoop
Diezelfde hoop sprak ook burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland uit in aanloop naar Septemberfeest nadat hij Ineke Nijen Es in juli in Ruurlo op het terras van De Heikamp had bijgepraat over de mogelijkheden rondom de coronamaatregelen. “Het Ruurlose Septemberfeest verbindt jong en oud met elkaar, zo heb ik dat in de afgelopen jaren ervaren. En dat heeft men vorig jaar met elkaar moeten missen. En nu weer. En dit is ontzettend spijtig. Hopelijk kan volgend jaar het Septemberfeest weer in originele opzet gevierd worden. Dat verdient eenieder. Zowel de organisatoren als de ‘Reurlse’ bevolking”, aldus de burgemeester.