Familie Ligtenbarg, mevrouw Tragter en Rogier Grondman (voorzitter van de Van der Lugt stichting), na de onthulling. Foto: PR
Familie Ligtenbarg, mevrouw Tragter en Rogier Grondman (voorzitter van de Van der Lugt stichting), na de onthulling. Foto: PR

Lebbenbruggerkamp wordt Ligtenbargs Weide

Algemeen

Na verschralen wordt weide in Borculo rijker

BORCULO - Vlinders en andere insecten, maar ook vogels en kleine zoogdieren profiteren van de nieuwe natuur in Borculo. Daar is de voormalige Lebbenbruggerkamp omgevormd van een weide naar kruiden- en faunrijk grasland. Het natuurgebiedje kreeg ook een nieuwe naam: Ligtenbargs Weide.

Het nieuwe natuurterrein ligt pal tegenover boerderijmuseum De Lebbenbrugge, de Groenlose Slinge meandert langs deze natuur- en cultuurparels. De weide had tot 2020 een agrarische functie en werd gebruikt voor het extensief weiden van vee. In tijden van hoog water wordt het grondstuk gebruikt als retentiegebied voor het opvangen van plotselinge en tijdelijke watervloed. De weide is sinds 1990 in bezit van de Van der Lugt Stichting. De Van der Lugt Stichting zet zich al decennia in voor het behouden en versterken van de natuur, het landschap en de cultuur van de Achterhoek. De stichting bezit 25 hectare aan landschapselementen, hooilanden, akkers en bossen. 

Het doel is om de weide bij De Lebbenbrugge te verschralen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de grond zeer voedselrijk was. Om die verschraling te bewerkstelligen is de voedselrijke bovenlaag afgegraven en afgevoerd. Er is een nieuwe afrastering geplaatst, een meidoornstruweel aangeplant en er zijn enkele solitaire winterlindes geplant. De weide wordt aan twee kanten omzoomd door struweel, waar allerlei vogels dekking en voedsel vinden. Dat werk is, met steun van de provincie Gelderland, in het vroege voorjaar afgerond en nu begint de nieuwe vegetatie, mede dankzij de natte zomer, goed zichtbaar te worden. Het duurt nog wel enkele jaren voordat het einddoel bereikt is. Het perceel wordt jaarlijks door de enthousiaste vrijwilligers van de Van der Lugt Stichting onderhouden: het gras wordt gemaaid, het maaisel wordt afgevoerd, waardoor het terrein verder zal verschralen.
De oude naam Lebbenbruggerkamp is niet helemaal correct. Historisch is een (bouwland)kamp in de Achterhoek een hooggelegen perceel met akkerbouw. Deze akkers liggen vaak op dekzandruggen, dat zijn natuurlijke hoogtes in het dekzandlandschap. De overige gronden waren in het verleden te nat voor akkerbouw. Daarom vond de stichting de tijd rijp om na de herinrichting van nieuwe natuur de naam aan te passen. Ben Tragter uit Borculo was als bestuurslid/vrijwilliger van de Lebbenbrugge, goed bekend met de plaatselijke geschiedenis. Hij kwam met de suggestie om de weide naar de laatste eigenaar Willem Ligtenbarg te noemen.
Zelf heeft de dit voorjaar overleden Tragter de naamswijziging helaas niet meer mogen meemaken. Het bestuur van de Van der Lugt Stichting denkt dat hij dat zeker heel mooi zou hebben gevonden.
Willem Ligtenbarg was niet alleen eigenaar en gebruiker van de weide tegenover de Lebbenbrugge, maar ook beheerder bij de museumboerderij. De omvorming van het terrein en de nieuwe naam past naadloos in de traditie van de Van der Lugt stichting, al eerder werden natuurgebieden genoemd naar de voormalige eigenaren of gebruikers. Een bord met de nieuwe naam Ligtenbargs Weide werd zaterdag 28 augustus door de zoon van Willem Ligtenbarg samen met mevrouw Tragter onthuld, aan de Lebbenbruggerdijk in Borculo. Daarbij waren aanwezig bestuur en vrijwilligers van de Van der Lugt Stichting en het bestuur van de Meester H.W. Heuvel Stichting, eigenaar van museumboerderij De Lebbenbrugge.

Vrijwilligers Van der Lugt stichting die aan dit project meegewerkt hebben. Foto: PR
Onthulling van het naambord door de heer Ligtenbarg samen met mevrouw Tragter. Foto: PR