Boerderij De Lavei in Geesteren. Foto: PR
Boerderij De Lavei in Geesteren. Foto: PR

Open Monumentendag Berkelland

Algemeen

BERKELLAND - Het landelijk thema dit jaar voor de Open Monumentendag op 11 en 12 september is ‘Mijn monument is jouw monument’, verwijzend naar de inclusieve betekenis van de monumenten. Een monument is onderdeel van de omgeving en iedereen mag ervan genieten.

Door de coronaperikelen werd vorig jaar de dag, waarop de spotlights extra op de monumenten wordt gericht, afgelast. Maar dit jaar doet Berkelland weer volop mee. Roy Oostendorp, beleidsadviseur cultureel erfgoed gemeente Berkelland en Henk Sieben, lid van het lokale Comité Berkelland, zijn nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag. “De gemeente heeft ten opzichte van andere jaren een stapje teruggedaan en faciliteert het Comité Berkelland,” legt Oostendorp uit. “Het comité neemt de daadwerkelijk uitvoering voor hun rekening. Dit jaar doen er zo’n 23 monumenten mee aan de open dag, verdeeld over de diverse kernen van Berkelland.”

Ook Sieben is tevreden over de deelname en wijst op een aantal bijzondere objecten. “In Geesteren bijvoorbeeld doet de Hertenhoeve De Lavei mee. De eigenaren hebben een moderne aanbouw aan hun monumentale hallenhuis-boerderij Weenk gecreëerd die bijzonder fraai contrasteert met het oude gedeelte. Bezoekers mogen daar een inkijkje nemen. Ook de Antoniuskerk in Rekken staat op de lijst. De kerk wordt onttrokken aan de eredienst en krijgt onder meer een bestemming als B & B. Verder opent het Spuythuys in Borculo de deuren. De nieuwe bewoonster Karin Bosch heeft er een kunstatelier gevestigd en exposeert tijdens de open dagen. Bijzonder is ook de Needse Havezathe Huize de Kamp. Het complex is net verbouwd en de nieuwe eigenaar geeft bezoekers de mogelijkheid om het te bezichtigen.”

Het landelijk thema past volgens Oostendorp prima bij de status van monumenten. “Het gaat om inclusiviteit, om laagdrempelige toegang voor allen. Iedereen heeft wel een mening over een monument, maar er is ook een eigenaar. Dat schuurt soms wat, maar voorop staat dat we het samen moeten doen, het monument staat centraal. Het gaat ook om nieuwe verhalen ophalen, iets waar de gemeente niet altijd een directe rol in hoeft te hebben. Bewustzijn van het erfgoed is vaak voldoende om een monument vanuit de gemeenschap in stand te houden. Daar hoeft ook niet altijd een gemeentelijk schildje op.”

Nieuw dit jaar is de verbinding met ’Ode aan het Berkellandse Landschap’. Een monument is onderdeel van de gemeenschap, van het landschap en staat dus nooit op zichzelf. ’Ode aan het Berkellandse Landschap’ vormt de lokale invulling van het landelijke themajaar ‘Ode aan het Nederlandse landschap’. De activiteiten worden in samenwerking met de Stichting Achterhoek Toerisme georganiseerd.

Meer informatie over de Open Monumentendag 2021 is te vinden op de speciale website.

https://www.openmonumentendag.nl/comite/berkelland/