Stadsmanager Herbert te Velthuis. Foto: Rob Weeber
Stadsmanager Herbert te Velthuis. Foto: Rob Weeber

Stadsmanager Herbert te Velthuis ziet Borculo opbloeien

Algemeen

BORCULO - Het begon met een groep ondernemers die zeer begaan was met hun stad en zich wilde inzetten voor de toekomstige leefbaarheid ervan. Ze verenigden zich onder de naam Taskforce ‘Leef! in Borculo’. Doel was samen met de bewoners een nieuwe toekomstvisie te ontwikkelen die uiteindelijk aan de gemeente zou worden voorgelegd. In 2020 zegde de raad 2,8 miljoen euro toe voor de uitvoering van de plannen met de aanvullende eis dat er drie jaar voor realisatie stond. Tevens drongen zij aan op het aanstellen van een stadsmanager, iemand die de realisatie in goede banen kon leiden en verbindingen kon leggen.

Door Rob Weeber

Herbert te Velthuis (61) zag de advertentie en wist direct dat dit hem op het lijf was geschreven. De kandidaat in spe moest in Borculo wonen en mocht bij voorkeur geen ondernemers zijn, zodat belangenverstrengeling voorkomen werd. Bovendien was hij al jaren voorzitter van de plaatselijke VVV. “Borculo heeft veel te bieden en het werd tijd dat we de stad een nieuw toekomstperspectief gaven.”

Inmiddels is hij sinds half april in functie en zijn diverse projectgroepen met de afzonderlijke plannen aan de slag gegaan. Een ervan is de inrichting van het overbekende ‘oude HEMA-Terrein’. Over dat stukje grond werd lang nagedacht, maar inmiddels is de herinrichting ervan in een vergevorderd stadium. Ook de plannen voor een horecaplein rondom de Joriskerk en de vergroening van de Veemarkt zijn projecten die de aandacht hebben. Verder komt er een doorvaart voor de Berkelzomp Jappe bij de Burg. Bloemersstraat, zodat de boot tot bij het gemeentehuis doorvaren kan. Wat al rond is, is de instelling van een gevelfonds. Ondernemers in het centrum kunnen een bijdrage krijgen tot 10.000 euro voor het omgevingsbewust aanpassen van hun gevel. Het zijn allemaal plannen en maatregelen die de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van de stad voor inwoners en bezoekers moet vergroten.

Te Velthuis is realistisch en beseft dat herinrichtingsplannen nooit op 100% omarming kunnen rekenen. Het omleggen van verkeersstromen in het centrum bijvoorbeeld is voor de een zegen, maar voor de ander eerder een no-go. Toch is hij optimistisch over de wijze waarop het overleg plaatsvindt. “Het mooie aan onze werkwijze is dat we iedereen erbij betrekken. Als eerste kunnen de omwonenden hun zegje doen. Daarna volgt afstemming met andere belanghebbenden. Op basis van die uitkomsten gaat er een ontwerpschets naar de gemeente die het uiteindelijke akkoord moet geven.” Het gaat goed met Borculo volgens hem. Er is geen leegstand in de winkelstraten en er wordt hard gewerkt aan de promotie van de stad. “Binnenkort hopen we een marketinggroep te vormen die onderzoekt hoe we de stad het beste op de kaart kunnen zetten. Borculo is niet alleen een lokale leefomgeving, maar ook onderdeel van de gemeente Berkelland en zelfs van de regio Achterhoek. De streek wil aantrekkelijk zijn voor bezoekers van buitenaf en dat kunnen we het beste bereiken door met z’n allen de handen ineen te slaan.”

Stadsmanager Herbert te Velthuis is iedere woensdag te bereiken voor vragen over de plannen van Leef! in Borculo. Zijn werkplek is in het pand van makelaar Beltman aan het Muraltplein.