Christien van den Dries is dagelijks aan het werk in haar atelier in Ruurlo. Foto: PR

Christien van den Dries is dagelijks aan het werk in haar atelier in Ruurlo. Foto: PR

Christien van den Dries etaleert haar quilt-verslaving

Expositie patchwork en quilts in Dorpskerk

RUURLO – Over de hele wereld wordt de kunst van het maken van quilts beoefend. Christien van den Dries – Steenbeek heeft zich die kunst op een gevorderd niveau eigen gemaakt. Zij presenteert haar werk in de Dorpskerk in Ruurlo.

Christien van den Dries is een enthousiaste verteller over deze kunst. “Patchwork en quilten lopen al heel veel jaren als een rode draad door mijn leven. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking toen wij dertig jaar geleden in Rwanda woonden. Een Française nodigde mij uit voor een workshop die zij gaf aan een aantal vrouwen die net als ik tijdelijk in dat land woonden. Die eerste kennismaking groeide uit tot wat sommigen wel een verslaving noemen. Bij terugkeer in Nederland opende ik een quiltwinkel in Den Haag met alles wat nodig is bij het beoefenen van deze kunst. Na verloop van tijd belandden we in Luxemburg waar ik in een grote hobbywinkel de patchworkafdeling bestierde. Ik begon daar ook met (internationale) workshops, cursussen en exposities. Nu woon ik sinds twee jaar in Ruurlo en ben ik blij dat ik mijn enthousiasme voor deze kunst in de Dorpskerk mag overbrengen op bezoekers van mijn expositie. Ik ben van plan daar veel aanwezig te zijn om uitleg te geven.”

Geschiedenis
De geschiedenis van de quilt gaat al heel ver terug. De oudste quilt dateert uit de Romeinse tijd. In Nederland is een poppendeken uit 1680 de oudste quilt. In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa quilt-technieken mee naar Amerika, waar de quilt heel populair werd. Meisjes leerden het quilten al op jonge leeftijd. Voor iedere speciale gelegenheid, zoals geboorte en huwelijk, werd een quilt gemaakt. Door symbolen in de quilts te verwerken konden vrouwen hun mening geven over allerlei maatschappelijke gebeurtenissen. Textielkunstenaars ontdekten de quiltkunst ook. Vanaf ongeveer 1950 kwamen zij met de artquilts waarin ook textielvreemde materialen verwerkt worden. Een ontwikkeling die Christien van den Dries ook steeds meer aanspreekt en in de toekomst nog verder wil ontwikkelen.

Het werk van Christien van den Dries is te zien in de Ruurlose Dorpskerk op de zaterdagmiddagen 21 en 28 augustus en 4 september tussen 14.00 en 16.30 uur. Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 11 september (11.00 tot 16.30 uur) en zondag 12 september (13.00 tot 16.30 uur) staan de deuren van de Dorpskerk ook open en dat is de laatste gelegenheid om de expositie te bezoeken.