Hoe wilt u het hebben: lang of kort?

De N312 tussen Ruurlo en Zieuwent heet de Batsdijk. In de volksmond wordt die weg ook Psalm 119 genoemd. Dat heb ik altijd verrassend gevonden. Nu is de verklaring van die ‘bijnaam’ niet zo heel moeilijk. Psalm 119 is de langste Psalm uit de Bijbel en de Batsdijk is een voor Achterhoekse begrippen superlange, grotendeels kaarsrechte weg door een voormalig veengebied. Alsof er geen einde aan komt … vandaar de naam Psalm 119.

En voor wie het niet weet: de bats is een grote schop en heeft een groot, iets gebogen werkblad. Deze is erg geschikt voor het opscheppen van zand of losse grond. Ik vermoed dat die ‘officiële’ naam daarvandaan komt. Immers, in de tijd dat dit veengebied werd ontgonnen, gebeurde dat door menskracht. Dat zal heel wat zweetdruppels hebben gekost indertijd. 

Psalm 119 is inderdaad lang; voor onze begrippen vermoedelijk té lang. Lange teksten worden in onze tijd heel weinig gelezen, of men begint er enthousiast aan en haakt na een paar minuten lezen weer af. Dat is jammer, want deze Psalm heeft een prachtige inhoud. Toegegeven: 176 verzen (= zinnen) is ook best veel. 

Maar het kan óók veel korter: de kortste Psalm staat er namelijk dichtbij: Psalm 117. Het zijn maar 24 woorden, die de meeste mensen gemakkelijk in één ademtocht kunnen lezen. 

Voor wie geen Bijbel heeft of - misschien niet meer weet waar deze opgeborgen ligt – vermeld ik hier de 117e Psalm: 

Juich voor de Heer, alle volken.
Zing voor hem, alle landen.
Want groot is zijn liefde voor ons,
En eeuwig duurt zijn trouw.
Halleluja!

Daar mogen en kunnen we het de hele lange zomer verder mee doen!

ds. Reinoud Wentink