Arjen van Gijssel weet altijd boeiend te vertellen over de Dorpskerk. Foto: PR.

Arjen van Gijssel weet altijd boeiend te vertellen over de Dorpskerk. Foto: PR. 

Ontdekkingsreis door de Dorpskerk met Arjen van Gijssel

RUURLO – Tijdens de Open Kerk op zaterdag 14 augustus laat Arjen van Gijssel de bezoekers van de Ruurlose Dorpskerk kennis maken met de geschiedenis van het zevenhonderd jaar oude gebouw. Zelfs voor wie de Dorpskerk goed denkt te kennen, kan dit nog leuke verrassingen opleveren.

Arjen van Gijssel is Achterhoeks schrijver/dichter. Hij is de auteur van het boekje ‘Verhalen rond de Dorpskerk’ (2007) en initiator van de Jonker Joost serie (2008/2009) in Achterhoek Nieuws, uitmondend in de striproman ‘Jonker Joost en de Legende van de Kattenbelt’. Hij is initiator van het scholenproject ‘Jonker Joost’ met de Ruurlose basisscholen dat inmiddels drie edities kende. Hij werd voor de striproman genomineerd voor het Achterhoeks boek van het jaar (2010) en later genomineerd voor de eerste Erfgoedprijs van de gemeente Berkelland (2016). Arjen van Gijssel heeft gedichten (waaronder het prijswinnende ‘Berkel in de Achterhoek’) en liederen op zijn naam staan en schreef met veel plezier columns en talrijke historische artikelen over Ruurlo. Ook bedacht hij een nieuw basisschoolproject rond de plaatselijke geschiedenis (Junior Onderzoeker) en is de bedenker en co-auteur van het Canon van Ruurlo (2008), een van de eerste canons die in Gelderland het licht zag. Kortom, de geschiedenis van Ruurlo en de zevenhonderd jaar oude Dorpskerk kent voor Arjen weinig geheimen. Van Gijssel verzorgt op 14 augustus 2021 een rondleiding door het kerkgebouw en gaat vervolgens op aangeven van het publiek in op enkele bepalende geschiedenismomenten van de Dorpskerk: over cyclonen, ruzies, verbouwingen en oude griezelverhalen. Arjen: “Want wie die verhalen rond de Dorpskerk kent, weet iets over ons prachtige dorp.”

De deuren van de Dorpskerk staan zaterdag open van 14.00 tot 16.30 uur. Rond 15.00 uur begint de ontdekkingsreis met Arjen van Gijssel. De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.