Wie wordt golfkampioen van Borculo? Foto: Arjen Dieperink

Wie wordt golfkampioen van Borculo? Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink

Borculose Golfkampioenschappen in Lochem

Aantal deelnemers loopt steeds verder op

Door Arjen Dieperink

LOCHEM/BORCULO - De Lochemse Golfclub is op woensdag 1 september het toneel van de Borculose Golfkampioenschappen. Als niet tweemaal de wedstrijd was geschrapt (in 2007 en in 2020) zou het de vijfentwintigste keer zijn dat dit toernooi gehouden wordt. En de belangstelling blijft groeien. Verwacht wordt dat het maximale aantal deelnemers van zestig best wel eens gehaald zou kunnen worden.

Vrijdag tegen het middaguur zit op het terras van Berny Konings restaurant Le Rêve (de droom) Gerard Harbers naar de golfers op de 'green' te kijken. Wij zijn te gast bij de Lochemse golfclub aan de Sluitdijk 4. "Deze golfclub beschikt over een prachtige baan. Eigenlijk de mooiste in het oosten van ons land", zegt Harbers, zelf een fervent golfer.
"Alle (oud-)inwoners van Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo kunnen deelnemen aan de Borculose Golfkampioenschappen" zegt Harbers die zich vervolgens even richt tot enkele dames die willen gaan spelen. "Kijk, ze lopen een mooie route op dit terrein, alles wordt keurig bijgehouden", wijst Gerrit de weg die de dames gaan volgen.
Tijdens de Borculose Golfkampioenschappen wordt die middag de gehele golfbaan gebruikt. "Voor deelname is een golfvaardigheidsbewijs vereist. Dat geeft aan dat men de basiseisen van het golfen kent", aldus Harbers.

Aandenken
"De Borculose Golfkampioenschappen zijn ontstaan op initiatief van Meilink uit Borculo, als aandenken aan zijn overleden vrouw. Het eerste toernooi werd in 1997 georganiseerd door Ton Schmitz. Zijn werk is overgenomen door Piet den Hertogenbosch en Raymond Prinsen en sinds 2014 doe ik de organisatie", zegt Gerrit Halbers. Slechts in twee jaren werd het kampioenschap niet georganiseerd: in 2007 en vorig jaar.
Meilink Borculo deed tot en met 2014 de sponsoring. Vanaf 2015 namen de firma Baks en Buitencentrum Kerkemeijer dat over en vanaf dit jaar is de Tragter Groep erbij gekomen. Vanaf het begin waren er tussen de dertig en veertig deelnemers. De laatste jaren loopt het aantal deelnemers richting de vijftig. Harbers constateert dat golfen zich de afgelopen jaren in een verder stijgende animo mag verheugen. "Ook door corona is er meer belangstelling voor het spel gekomen. Dit jaar verwachten wij tussen de vijftig en zestig deelnemers. Wij adviseren iedereen die aan de voorwaarden voldoet dan ook om niet te lang te wachten met opgeven, want de inschrijving sluit bij 60 deelnemers", aldus de enthousiaste Harbers..

Stableford
Het toernooi wordt gespeeld in de spelvorm Stableford, een puntentellingsysteem dat het mogelijk maakt om spelers van verschillende niveaus eerlijk en gelijkwaardig tegen elkaar te laten spelen. Deze spelvorm wordt aangeraden voor spelers die net beginnen met golfen. Eén slecht gespeelde hole heeft hierin minder consequenties voor de totale eindscore dan in andere spelvormen.
Deelnamekosten bedragen voor leden van de Lochemse Golfclub 20 euro en niet-leden 50 euro. Bij aanmelding wordt men gevraagd de actuele handicap, homeclub en de maat van de polo door te geven. De deelnemers worden ontvangen met koffie, krentenwegge, hapjes en een drankje en het toernooi start op hole één en tien tussen 13.04 uur en 14.48 uur. "Ena afloop van de wedstrijd en de uitreiking van de prijzen krijgen de deelnemers een uitstekend dinerbuffet aangeboden door de Baksgroep, buitencentrum Kerkemijer en de Tragtergroep", besluit Gerrit Harbers.
Aanmelding en info via e-mail bij g.harbers@kpnmail.nl of telefonish: 06-22526821.