Zin in de zomer

De titel kun je op verschillende manieren lezen. Het kan gaan over zin hebben in de zomer die ons even los maakt van alles wat ons dagelijks bezig houdt. De zon, de ontspannen sfeer, de tuin, de vakantie, al dat kan maken dat we zin hebben in de zomer. Maar je kunt de titel ook lezen als zin zoeken of vinden in de zomer. En dan ‘zin’ in de trant van levenszin, zingeving.

Het is een intrigerend woord waar je lang over kunt nadenken, want wat bedoelen we als we ‘zin’ zeggen? Als we over de zin van het leven spreken, gaat het nogal eens over het doel van het leven. En de vraag is of het leven wel een doel moet hebben en zo te controleren is. Maar ‘zin’ is veel meer en gaat volgens mij meer over loslaten dan vasthouden. Zin in het leven geeft een gelaagdheid van het leven aan. Mensen verlangen naar een zinvol leven.

‘De ervaring van zin heeft te maken met ons thuis voelen in de wereld, maar ook met uitgedaagd worden om onze grenzen te verleggen, …opgenomen in iets wat veel groter is dan ik en waarin ik actief wil deelnemen. Die ervaring van verbondenheid met een groter geheel en van uitgenodigd worden om daarin te participeren, maakt voor mij de kern uit van de zinervaring’[i]

Het is de verbondenheid voelen met mensen die je lief zijn of met wie je werkt of sport, met de natuur om je heen, met de plek waar je woont en deel bent van de gemeenschap, waar je je je deel voelt van een groter geheel. En verder vertrouwen hebben in en vertrouwd zijn met je leven en tegelijkertijd nieuwsgierig zijn naar wat er meer is.

: Is de zomer niet een prachtige tijd om met dat verlangen naar zin te bezig te zijn. Juist als je even de dingen die je anders bezighouden loslaat, kan je je eigen gelaagdheid ontdekken. Een vraag daarbij is wat jou ten diepste raakt, waar jij je energie uit haalt. Maar ook welke bronnen van liefde, hoop en geloof je daarbij nodig hebt.

Laat deze zomer een zinvolle zomer worden die jou verder draagt.

[i] Uit: Hans Alma, Verlangen naar zin. De zoektocht naar resonantie in de wereld, Ten Have 2020, blz. 20,21