Belangstellenden op de deelgenotendag kregen van Joanne Malotaux (midden) een rondleiding  op de boerderij. Foto: Josine Breukink.

Belangstellenden op de deelgenotendag kregen van Joanne Malotaux (midden) een rondleiding  op de boerderij. Foto: Josine Breukink. 

Burgerboerderij De Patrijs zoekt mede-eigenaren

VORDEN - Het begin is er. Burgerboerderij De Patrijs heeft al 160 mede-eigenaren. Bij voorinschrijving werd, dankzij de inspanning van buren van de boerderij, dat aantal certificaten van duizend euro verkocht. “Het is een prachtige aanzet. Maar we zijn er nog niet. In de komende drie maanden zullen we nog flinke stappen moeten zetten om onze doelstelling te realiseren", zeggen de jonge ondernemers . Johannes Regelink en Joanne Malotaux. "We zullen vijfhonderd ‘deelgenoten’ aan ons initiatief moeten verbinden. Alleen dan kunnen we daadwerkelijk van start met onze doelstelling: het reguliere veehouderijbedrijf omturnen naar een natuur-inclusief ecologisch bedrijf: Burgerboerderij De Patrijs.”

Door Jan Hendriksen

Zaterdagmiddag was de aftrap van de crowdfundingsactie op het bedrijf van Johannes' ooms Tonnie (65) en Gerrit (56) Regelink aan de Hengeloseweg. Gerben Smid, buurman en oprichter van Coöperatie de Patrijs 500 onthulde samen met wethouder ruimtelijke ordening en duurzaamheid, Paul Hofman van de gemeente Bronckhorst de 'stand' van het aantal 'deelgenoten': 105. Inmiddels is de teller opgelopen naar 160.
Wethouder Hofman roemde het initiatief van Joanne en Johannes. “Jullie zijn al diverse drempels in jullie plannen tegengekomen. De landbouwsector verkeert momenteel in een ingewikkelde situatie. Er is echt wat aan de hand. Er heerst veel frustratie onder de boeren. Die is terecht. Jullie zoeken met jullie project naar een alternatief perspectief. En dat moeten we zeer waarderen”, aldus de wethouder.
Doelstelling van Joanne Malotaux en Johannes Regelink is om het bestaande melkveehouderij met 160 melkkoeien van Regelinks beide ooms om te bouwen tot een ecologische boerderij. Deze ommezwaai in de landbouw is beter voor de bodemgezondheid, de biodiversiteit en de samenleving, maar is niet vanzelfsprekend. De jonge ondernemers moeten creatief zijn om de financiering rond te krijgen. Voor de laatste vijf ton die ze nog nodig hebben, roepen ze betrokken burgers op om te investeren in één of meer certificaten van duizend euro. Zij steunen daarmee het initiatief én worden meteen een stukje mede-eigenaar van de boerderij.

Toekomst
Meer dan honderd geïnteresseerden bezochten zaterdag ‘de deelgenotendag' om de plannen voor de overname van de boerderij te horen. Hier werd ook het startsein gegeven voor de crowdfunding. Een groep buurtgenoten van de melkveehouderij is groot voorstander van de plannen en steunt het initiatief van Burgerboerderij De Patrijs al. "Wij willen voedsel produceren op basis van ecologische principes”, verduidelijkt Joanne tijdens één van de rondleidingen aan de bezoekers. De landbouw kan volgens haar niet doorgaan op de huidige manier, met te veel import van veevoer, te veel uitstoot van stikstof en een te hoog verbruik van fossiele energie. "Onze bodem, ons landschap en onze biodiversiteit kunnen dat niet aan. Daardoor hebben boeren die op een reguliere wijze hun bedrijfsvoering uitoefenen geen toekomst. Wij willen juist kringlopen sluiten. We willen niets weggooien en gebruiken wat er is. Dat past bij een gemengd bedrijf zoals wij dat voor ogen hebben.”

Start met verse, lokale producten
In aanloop naar de overname van de boerderij zijn Malotaux en Regelink al begonnen met de productie en verkoop van lokale producten. “We maken onze eigen kaas en andere zuivelproducten. Wat ontbreekt, kopen we in de regio in. We hebben in de omgeving zoals in Zutphen en Vorden al de eerste verslokalen geopend, waar onze klanten de verse zuivel, kaas, eieren, groente, fruit en vlees kunnen kopen. Deze aanpak is goed voor de natuur, maakt het landschap mooier en is gezond voor de samenleving. Binnenkort willen we ook verslokalen in Eefde en Lochem openen”

Kansrijk ondernemingsplan
Nog niet eerder heeft een gangbaar melkveehouderij bedrijf van dit formaat zo’n transitie doorgemaakt, aldus Nardy Koning, accountmanager Grootzakelijk Food & Agri bij Rabobank Noord-Oost Achterhoek. Zij zei dat zaterdagmiddag in de informatiestand van de bank. Om de bestaande melkveehouderij over te nemen, hebben Malotaux en Regelink bijna vijf miljoen euro nodig.
Johannes Regelink: “Het ondernemingsplan is goed uitgewerkt en kansrijk. Maar de schaalgrootte, de diversiteit en de organisatie van De Patrijs zijn zo uniek, dat we buiten de lijntjes kleuren. Financiers vinden dat lastig. Toch is het gelukt om de Rabobank en andere partijen te overtuigen om kapitaal beschikbaar te stellen in de vorm van leningen. Samen met ons eigen vermogen van een half miljoen euro betekent het dat we de boerderij bijna kunnen overnemen. We hebben nog een paar maanden de tijd voor de crowdfunding. Met de verkoop van de overige certificaten kunnen we de droom die we voor ogen hebben waarmaken en daarmee de transitie in de landbouw op gang brengen.”
Meer informatie op onderstaande websites.


depatrijs.eco