Buddy Wendersteyt (r) en Dianne Marsman zeggen de naam PopPlay vaarwel en  gaan verder als Buddy & Dianne. Foto: Arjen Dieperink

Buddy Wendersteyt (r) en Dianne Marsman zeggen de naam PopPlay vaarwel en  gaan verder als Buddy & Dianne. Foto: Arjen Dieperink

Arjen Dieperink


PopPlay noemt zich voortaan Buddy & Dianne

LOCHEM/BORCULO - Ze vormen al vele jaren een duo, Buddy Wendersteyt en Dianne Marsman. Ze traden tot kort geleden, zover de coronamaatregelen het toelieten op onder de naam PopPlay. Maar vanaf nu hebben ze een nieuwe naam: gewoon Buddy en Dianne. Aan de ontwikkeling van een nieuw logo wordt hard gewerkt.

Door Arjen Dieperink

Het duo heeft de nieuwe naam inmiddels ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Marsman en Wendersteyt hebben de afgelopen jaren als duo muzikaal een naam opgebouwd. "Wij worden nu de maatregelen versoepelen weer veel gevraagd. Meestal wil men een factuur van ons optreden hebben en dan is het wel gemakkelijk als je ingeschreven staat", legt Buddy uit. Over de naam PopPlay wil Dianne wel wat kwijt. "In de Berkelbode, en ook in de andere media, werden altijd onze namen erbij vermeld: 'PopPlay met Buddy en Dianne'. Toen wij besloten ons als Vennootschap onder firma (VOF) in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, hebben wij tevens bedacht om de naam PopPlay niet meer te gebruiken maar Buddy en Dianne."

Buddy Wendersteyt
De 61-jarige Buddy heeft zichzelf het spelen aangeleerd. "Ik geen noot lezen", zegt hij. Muziek werd hem met de paplepel ingegoten. "Mijn vader speelde ook en toen ik veertien of vijftien jaar was vond ik de gitaar een waanzinnig mooi instrument. In het begin had ik een Egmond, ik heb er spijt van dat ik die ooit weg heb gedaan, tegenwoordig zijn ze veel waard". Die naam verwijst naar een Nederlandse gitaarfabrikant uit de omgeving van Egmond, die begin jaren dertig begon met gitaren maken en dat veertig jaar volhield.
Zijn muzikale gave heeft Buddy niet aan zijn kinderen doorgeven. "Die zijn a-muzikaal en hebben er  zelf geen interesse in", zegt Wendersteyt die in het  dagelijks leven digitale tandtechnicus is. Met een tekenprogramma ontwerpt hij dan kronen en bruggen.

Band
"Op de mavo zat ik al in een band. Wij traden op tijdens feestjes en ook in de kuip van de Rijksscholengemeenschap (Voorganger van het Staring College - AD). Tijdens mijn militaire dienstplicht kwam ik in Venlo op voor de opleiding van chauffeur en uiteindelijk werd ik chauffeur van de compagniescommandant in Ede. Ook toen bleef ik met muziek bezig. Wij hadden zelfs een oefenruimte en muziekinstrumenten. Ook in militaire dienst heb ik in een band gezeten."
Na zijn diensttijd trad Buddy Wendersteyt in verschillende bands op. "Onder andere in Boys to Bounce met Herman Priester als zanger en bassist. Ook heb ik zo'n tien jaar gespeeld in de Jan Ottinkband waar ook Dianne Marsman bij zat." Toen mijn vorige zangeres door omstandigheden afhaakte voor het optreden bij Reurpop heb ik snel rondgekeken wie ik kon vragen. Omdat ik Dianne van de Jan Ottinkband kende en zij niet meer bij een band zat heb ik haar benaderd. Sindsdien zijn wij een onafscheidelijk duo in de muziekwereld geworden." Buddy woont in Lochem maar oefent iedere week aan de keukentafel van Dianne Marsman in het centrum van Borculo.

Dianne Marsman
De zangcarrière van Dianne Marsman begon met een tube tandpasta. "Als kind trad ik op met een tube tandpasta als microfoon bovenaan de trap bij mijn ouders" laat de zangeres lachend weten. Later verruilde ze de tube tandpasta voor een echte microfoon. In het dagelijks leven is de 56-jarige werkzaam in de tandprotectie. Ooit deed ze mee met het Songfestival in Laren en won daar de eerste prijs. Ook zat ze bij bij het Popcollectief dat tijdens de Keidagen regelmatig optrad en was ze lid van de Jan Ottinkband. Ook zong ze bij Hadiejan.
In 2013 stopte ze om medische reden met het optreden tot haar gezondheid het weer toeliet om in 2019 samen met Buddy Wendersteyt te gaan spelen. "Bij de repetitie bij mij thuis krijgen Buddy en ik soms krijgen wij de slappe lach als iets anders loopt dan verwacht. Wij hebben dezelfde humor en dat is goed", zegt Dianne terwijl ze naar Buddy kijkt die instemmend knikt.

Optredens
Het duo Buddy en Dianne heeft een tijd, net als vele andere muzikanten, geen optredens gehad. "De boekingen stromen nu weer binnen " laat Buddy tevreden weten. Wel hoopt het duo dat de covid-19 maatregelen niet meer worden verscherpt. "De september maand staat mooi volgeboekt en het zou jammer zijn als wij dan weer niet mogen optreden", laten ze beiden weten.
Het eerste optreden vindt plaats bij een privé-feestje. "Bij de AKKU treden wij op 2 september op in de Lochemse schouwburg en in het Kulturhus 't Kruispunt in Laren spelen wij op 17 september vanaf 20.00 uur", zegt Wendersteyt.