Burgemeester Joost van Oostrum feliciteerde namens de gemeente Berkelland Ida Houting. Foto: Wilma Fleissner

Burgemeester Joost van Oostrum feliciteerde namens de gemeente Berkelland Ida Houting. Foto: Wilma Fleissner

Ida Houting viert haar 101ste verjaardag

Algemeen

Ruurlose in het verleden zeer actief voor Amnesty

RUURLO – Bij woonzorgvoorziening La Fontaine kwam donderdagmorgen 22 juli hoog bezoek. Burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland kwam daar namelijk mevrouw Ida Houting feliciteren. Zij was die 22 juli 101 jaar geworden, zoals ook duidelijk op het raam van haar appartement aan het Julianaplein te zien was.

Door Jan Hendriksen

Ida Houting woont al jaren naar volle tevredenheid op La Fontaine en is blij met ieder bezoek. Burgemeester Van Oostrum had een reuzeboeket fleurige bloemen voor haar meegenomen en daar was de jarige heel blij mee. Er ontspon zich een levendige conversatie tussen het tweetal, onder andere over haar werk bij de Hoogovens in IJmuiden gedurende vele jaren, over de verhuizing naar de Achterhoek waar zij sinds 1979 woont en over haar vrijwilligerswerk voor Amnesty. Eind jaren zeventig was in Ruurlo juist de Amnesty groep Ruurlo opgericht. Ida was één van de eersten die zich daarbij aansloot. Vele jaren heeft zij met hart en ziel de standpunten van Amnesty International uitgedragen en verdedigd, eerst als lid van de groep daarna als voorzitter. Ida heeft zich jarenlang op bijzondere wijze ingespannen voor Amnesty. Zij vertaalde namelijk uit het Engels en Frans de brieven die haar vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam werden toegezonden om die vervolgens te verspreiden onder de vaste brievenschrijvers. Zij stond ook vele jaren met een boeken- en informatiestand van Amnesty op de Ruurlose Meimarkt, de braderie en de Kerstmarkt en hield lezingen over Amnesty bij verschillende verenigingen in Ruurlo. Ook vierde in die tijd de groep zijn twintigjarig bestaan buiten bij de bibliotheek met een toneelstuk, helaas in de stromende regen. Twintig jaar geleden werd het Westerbork Scholen Project Ruurlo opgericht onder haar leiding. Dit project kwam voort uit het scholenwerk dat de Amnesty-groep al jaren verrichtte. In een later stadium werd van dit project een stichting gemaakt omdat Amnesty zelf geen fondsen mag werven. Ook werd onder Ida’s leiding toen al de aanzet gegeven voor een jaarlijkse grote actie in de vorm van een markt. Aanvankelijk als rommelmarkt op het schoolplein van de oude Sint Willibrorduschool, later als boekenbeurs en markt verplaatst naar woonboerderij de Wilghenhoeve aan de Tolhutterweg. Mede door haar jarenlange zeer betrokken inzet is het Westerbork Scholen Project Ruurlo een groot succes geworden. Het project en de Amnestygroep bestaan nu naast elkaar en er is een nauw overleg over de data van de jaarlijkse opstart en uitvoering van de activiteiten. 

Erelid
Na haar aftreden als voorzitter en later als contactpersoon van de groep op 91-jarige leeftijd (in 2011) is Ida direct tot erelid van de groep benoemd. Het mooiste wat Amnesty kan overkomen, is dat het zich kan opheffen, omdat iedere regering zich voortaan zal houden aan alle afspraken omtrent de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en velen hopen dan ook dat zij deze dag nog mag meemaken. Dat zou een prachtige beloning zijn voor al haar inzet en werk voor de Amnesty-groep Ruurlo. Toen burgemeester Joost van Oostrum afscheid nam bedankte de jarige hem uitdrukkelijk, dat hij haar dit bezoek had gebracht. Misschien volgend jaar weer een keer?