Joost Zoeteman/Wattie Rosenberg kwartet. Foto: PR

Joost Zoeteman/Wattie Rosenberg kwartet. Foto: PR

Kunstkring: workshops, gipsyjazz en exposities

Algemeen

RUURLO – De Kunstkring Ruurlo heeft voor augustus weer verschillende activiteiten op het programma staan.

Workshop glasfusie
Zaterdag 21 augustus van 13.00 tot 16.00 uur verzorgt Irma Derksen tijdens de open dag van KunstKring Ruurlo een workshop Glasfusie in het Kulturhus, Nieuweweg 5, Ruurlo. Het is nu al mogelijk om zich aan te melden via de website.  Glasfusing is een techniek waarbij stukjes of repen glas van verschillende kleuren gedeeltelijk versmelten. Door de diversiteit aan kleuren ontstaan frisse en kleurrijke werkstukken. De verhitting van het glasobject vindt plaats in een speciale oven. De stukken gekleurd glas worden op elkaar gelegd of overlappen elkaar en worden verhit tot temperaturen variërend van 593°C tot 816°C. Tijdens de workshop wordt gebruik gemaakt van een speciaal soort glas dat geschikt is voor glasfusing. Men kan een glasobject maken op een onderplaat van 20 x 40 centimeter. De docente laat een aantal voorbeelden zien die de cursisten kunnen maken in hun eigen kleurstelling.

Irma Derksen
In april 2012 is Irma zelf als deelnemer begonnen met een workshop Glasfusie. Dit beviel zó goed dat ze uiteindelijk cursussen hiervoor is gaan volgen bij hetzelfde atelier waar ze de workshops volgde. Inmiddels heeft ze haar eigen atelier, waar ze zich regelmatig terugtrekt om weer iets nieuws te maken. Irma: “Hoewel ik ook in de loop der jaren andere creatieve workshops heb gevolgd, zoals boetseren en brons gieten, vind ik het werken met glas het mooiste. Het is een meer technische manier van werken door het snijden en slijpen ervan. Daarmee is glas een materiaal dat door zijn diversiteit aan kleuren uitnodigt tot frisse en kleurrijke werkstukken. Ik ben nu zover dat ik mijn ervaring, kennis en enthousiasme graag met anderen wil delen en door wil geven.”

Workshop Dry Brushen
Tijdens diezelfde open dag van KunstKring Ruurlo op 21 augustus verzorgt docente Hilda Haselberg van 10.00 tot 12.30 uur een workshop Dry Brushen. Ook hiervoor is aanmelding nu al mogelijk. Dry brush is een schildertechniek waarbij olieverf niet wordt verdund met terpentine of water maar met een droge kwast op aquarelpapier wordt aangebracht. Hierdoor ontstaat bij het gebruik van zwarte verf een effect alsof er met houtskool is gewerkt. Deze techniek is heel geschikt voor portretschilderen; uiteraard kunnen er ook andere onderwerpen worden weergegeven.

Hilda Haselberg
Door zelf workshops te volgen en vooral heel veel te tekenen en schilderen heeft Hilda Haselberg zich als autodidact ontwikkeld. De markante kunstenares is iemand die emotie schildert. Mensen vormen voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. Ze wil de mens laten zien zoals hij ook daadwerkelijk is. “Soms is dat confronterend, maar het is altijd eerlijk.” Een voormalig cursist zegt over Hilda: “Op een prettige manier legt ze de technieken uit en uiteindelijk heb je iets moois gecreëerd. Ook mensen die nog nooit een kwast in hun handen hebben gehad, gaan aan het eind van haar cursussen met een mooi schilderij naar huis.”

Concert Gipsy Swing
Op zondag 15 augustus haalt KunstKring Ruurlo swingende Gipsyjazz met het Joost Zoeteman/Wattie Rosenberg kwartet naar Ruurlo. Het concert vindt plaats in het Kulturhus, om 15.00 uur.

Het kwartet
Het Joost Zoeteman/Wattie Rosenberg kwartet brengt gipsyjazz in de stijl van de legendarische Django Reinhardt met de frisheid van vandaag. Men kan rekenen op een spetterend concert met een flinke dosis swing, virtuositeit en zigeunervuur. In Nederland is deze muziek bekend geworden door het Rosenberg Trio. In bezetting van viool, twee gitaren en contrabas speelt het kwartet muziek van Django Reinhardt en andere composities. Tussen de nummers door vertellen de musici over de achtergrond van de muziek.
Violist Wattie Rosenberg leerde vioolspelen van zijn vader, en heeft inmiddels op alle grote festivals en podia gestaan. Zijn spel zorgt naast de bekende vingervlugheid ook voor schitterende melancholie in de muziek. Martin Limberger is een van de bekendste ritmegitaristen uit de gipsyjazz. Hij speelt vast met Stochelo Rosenberg en Peter Beets, en was begeleider van alle groten uit deze muziek: Jimmy Rosenberg, Tchavolo, Birelli Lagrene, Dorado Schmitt, en vele anderen. Gitarist Joost Zoeteman geniet bekendheid door zijn eigenzinnige gitaarspel, een cross-over van jazz, gipsy jazz en hedendaagse invloeden uit alle windstreken. Met een frisse en open benadering van bestaande stijlen blaast hij nieuw leven in die stijlen met wortels in de traditie. Bassist Lucien Matheeuwsen speelde met nagenoeg iedereen in de jazz en de Nederlandse muziekwereld. Met zijn virtuositeit en uitstraling is hij een bijzondere bassist. Wellicht kent het publiek hem nog van een zeer goed ontvangen eerder optreden in Ruurlo samen met het fadokwartet Quatro Ventos.

Exposities
In de pauzes en na afloop van het concert kunnen bezoekers de exposities ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum bezichtigen, als de dan geldende coronaregels dat toestaan.

Actuele RIVM-maatregelen
De open dag met workshops is alleen toegankelijk voor mensen met een coronatestbewijs, een herstelbewijs of bewijs van vaccinatie.

Programmakrant in aantocht
Bij diverse VVV’s en bibliotheken in de regio is vanaf begin september weer de nieuwe Programmakrant van KunstKring Ruurlo af te halen.


www.kunstkringruurlo.nl 

Glasfusie-werk. Foto: Lieneke Tanis
Dry brushing-werk. Foto: PR