Historische foto van de St. Joriskerk in Borculo, aan het begin van de ene spirituele route. Foto: PR

Historische foto van de St. Joriskerk in Borculo, aan het begin van de ene spirituele route. Foto: PR

Heerlijkheid, Heuvel en Sluiter in spirituele routes Borculo en Haarlo

Algemeen

BORCULO/HAARLO - De Heerlijkheid Borculo, de schrijvende meester H.W. Heuvel en dichter en dominee Willem Sluiter vervullen een prominente rol in twee nieuwe spirituele routes langs de Berkel, voor wandelaars en fietsers. Protestantse gemeente De Wijngaard haakt hiermee in op een grensoverschrijdend Berkelproject. Eén route (16,5 km) voert vanuit Borculo naar Geesteren en de andere (19 km) vanuit Haarlo via Neede naar Borculo. Beide routes doen Borculo aan en zijn zo goed te combineren. 

Initiatiefnemers voor deze lokale routes langs spirituele plekken zijn Frans Josef Menker uit Gescher en Roel Heij uit Eibergen. Zij schakelden hierbij de plaatselijke kerken in. De routes zijn bedoeld voor zowel eigen inwoners als toeristen. 

Verkrijgbaarheid
Van beide routes zijn 2500 exemplaren gedrukt. Ze zijn kosteloos verkrijgbaar bij toeristische informatiepunten in beide landen langs de Berkel en via huidige spirituele plekken in deze omgeving, zoals kerken als die geopend zijn buiten de erediensten om. Ook langs digitale weg zijn de routes te volgen, via de app Spacetime LAYERS. Een pdf-versie komt nog beschikbaar via de site over de Berkel, een rivier die verbindt: dieberkel.eu/2021/03/04/spirituelle-orte-entlang-der-berkel.

Een route was niet genoeg
De eerste spirituele routes werden gepubliceerd in het kader het Berkelfestival 2019. Tien routes, vijf in Nederland en vijf in Duitsland, worden financieel ondersteund door het project ‘De Berkel Een rivier verbindt 2018-2020’ van de Berkelgemeenten en het waterschap Rijn en IJssel. De ene route die hieruit bekostigd kon worden voor de voormalige gemeente Borculo bleek niet voldoende om het gehele gebied te bestrijken. Protestantse gemeente De Wijngaard nam daarop de kosten van een tweede route voor haar rekening.

Vrijwilligers met kennis van historie
Voor het ontwikkelen van de routes werden twee vrijwilligers ingeschakeld met een grote kennis van de plaatselijke historie: voorzitter Peter Nieuwenhuis van de Historische Vereniging Borculo en Arend Heideman uit Gelselaar. Als startpunt kozen zij voor de Heerlijkheid Borculo, die een min of meer een zelfstandige heerlijkheid was binnen het Vorstbisdom Münster.

De twee routes
De route vanuit Borculo begint bij de Sint Joriskerk in Borculo en vestigt bij museumboerderij De Lebbenbrugge de aandacht op H.W. Heuvel, de poëtisch ingestelde schrijver, die schoolhoofd was en maatschappelijk en kerkelijk zeer actief.
De route vanuit Haarlo staat in het teken van (Berkel)dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673), die een opmerkelijke verhouding had tot Rooms-Katholieken. De Sluiterboom bij Kulturhus ’t Stieltje, kerk De Kluntjespot en het door Sluiter bezongen verdwenen kapelletje van Haarlo openen de route.

De Kluntjespot in Haarlo, aan het begin van de andere spirituele route. Foto: PR