Berkelland heeft een eigen zonnebloemlint

Algemeen

BORCULO - Vereniging Agrarisch Natuurbeheer (VAN) Berkel & Slinge heeft een zonnebloemlint van ruim 5 km ingezaaid, vooral rond Eibergen en Rekken. De eerste zonnebloemen komen nu uit. Dit jaar is bedoeld om ervaring op te doen, zodat hierna ook naar uitbreiding en andere gebieden in Berkelland kan worden gekeken. 

Aansluiting is gezocht bij de collega natuurverenigingen in de omliggende gemeenten Lochem en Bronkhorst, waar al langer zonnebloemlinten worden aangelegd.
De zonnebloemlinten dragen positief bij aan meer aandacht voor biodiversiteit: Er worden ook daadwerkelijk meer bijen, vlinders en vogels waargenomen bij de zonnebloemlinten die eerder in de Achterhoek zijn aangelegd. Bovendien zijn de gele linten een geweldig visitekaartje van de deelnemende agrariërs in Berkelland, van wie de meesten ook kozen voor een extra bloemenmengsel dat later onder de zonnebloemen mag worden ingezaaid.

Goed doel
VAN Berkel & Slinge heeft dit nieuwe initiatief gekoppeld aan een goed doel: Voor 2021 zijn dit de afdelingen van de Nationale Vereniging De Zonnebloem in Eibergen en Rekken. Hiervoor waren de agrariërs bereid om belangeloos mee te werken, zodat een mooi bedrag kan worden overgemaakt.
Ook het inzaaien en beheer wordt belangeloos gedaan. Met dank aan de eerste sponsoren, Gemeente Berkelland, Ten Elsen Boom en Groen, VALA en dierenarts Gemma Brinkhuis, en de vrijwilligers die de ruim dertig agrariërs hebben bezocht en bereid vonden om mee te doen.

Volgend jaar
VAN Berkel & Slinge maakt graag volgend jaar een nog langer zonnebloemlint door Berkelland. Hiervoor wordt nu al gezocht naar sponsoren en donaties om dit mogelijk te maken. Belangstellenden kunnen zich melden bij Bennie Harbers, telefoon 06-81549982. Of kijk voor meer informatie en doneren op de website.


zonnebloemlint-berkelland.nl