Henk en Zwenneke Landkroon op het nieuwe kantoor aan de Borculoseweg in Neede. Foto: Rob Weeber

Henk en Zwenneke Landkroon op het nieuwe kantoor aan de Borculoseweg in Neede. Foto: Rob Weeber

Henk Landkroon Uitvaartverzorging verhuisd naar centrum Neede

Algemeen

NEEDE - De verhuizing van het bakhuis naast de woning naar de Borculoseweg in Neede kwam onverwacht in een stroomversnelling en vervulde twee wensen. De echtgenote van Henk Landkroon, Joke Leerink, wilde haar atelier voor patchwork en quiltactiviteiten uitbreiden en Henk zelf wilde met zijn uitvaartonderneming dichter bij de mensen komen. De oplossing werd gevonden in de voormalige bloemenwinkel van Joop Bouwmeester aan de Borculoseweg in Neede.

Door Rob Weeber

Wie nu de voormalige winkel binnenstapt ziet een modern uitvaartkantoor met onder meer uitstalling van diverse urnen en sieraden. Het is ook de werkplek van dochter Zwenneke Landkroon, volgend jaar al weer tien jaar in het bedrijf. Ook zij zal een deel van haar tijd op het nieuwe kantoor doorbrengen.
“Ik liep al langer met de gedachte rond om ons bedrijf meer naar het dorp en de mensen te brengen”, licht Henk Landkroon zijn keuze voor de nieuwe locatie toe. “De dood is door de jaren heen meer bespreekbaar geworden en daar hoort ook zichtbaarheid bij. Ik hoop ook dat de nieuwe locatie drempelverlagend werkt voor mensen die vragen hebben rondom een uitvaart. Ze mogen een afspraak maken, maar ook spontaan binnenlopen. We hebben getracht de inrichting open en uitnodigend te maken en zeker niet confronterend. Je zult hier bijvoorbeeld geen kist zien.”

Soms meer maatschappelijk werken dan uitvaartverzorger
In februari volgend jaar zit Henk Landkroon 35 jaar in het vak. Er is in die tijd nogal wat veranderd, niet in de laatste plaats door de ontkerkelijking en verandering van de maatschappij. “Tegenwoordig wint de crematie het van de begrafenis”, legt hij uit. “Er zijn naast de traditionele urn dan ook tal van mogelijkheden om de as te bewaren. Uitzondering is het natuurgraf dat in opkomst is. Een dergelijk graf is voor de eeuwigheid en dat spreekt mensen aan. Intermenselijk gezien voel ik me soms meer maatschappelijk werker dan uitvaartverzorger. Emoties lopen vandaag de dag sneller op dan vroeger. Gelukkig vind ik het vak nog even aantrekkelijk als toen ik begon. Mensen ondersteunen in een moeilijke tijd blijft mijn drijfveer. Daar haal ik ook de kracht uit om door te blijven gaan. Vergeet niet dat het op momenten ook een heel zwaar beroep kan zijn.”
Van 26 tot en met 30 juli is de openingsweek gepland voor het nieuwe kantoor. Zwenneke is dan iedere dag van 13.00 tot 15.00 uur aanwezig om geïnteresseerden te ontvangen.