Afbeelding

Kies de profiteermodus

‘Ons landschap gaat veranderen. Ik maak me zorgen over geluidsoverlast en kan ik hier nog wel wonen als dit plan doorgaat? Misschien wordt mijn woning wel minder waard. Vorige week sprak ik mijn buurman en hij is vooral bang voor zijn gezondheid.’

Nee, we hebben het nu niet over de overlast van windmolens, maar over de aanleg van snelwegen. Neem bijvoorbeeld onze A1. De aanleg in 1974 zorgde ervoor dat het oosten van het land beter werd ontsloten. Het was een bewuste keuze om in te grijpen in onze leefomgeving, ondanks de overlast en onzekerheden. Het makkelijker van A naar B kunnen bracht ons welvaart en vooruitgang. Dit heeft het oosten van Nederland veel goeds gebracht. Eenzelfde aanpak moeten we gebruiken voor de huidige uitdagingen voor wat betreft klimaatverandering. Zeker als we deze levensstandaard willen behouden moeten we de omslag maken naar duurzame energie, zodat de generaties na ons niet hoeven opdraaien voor de kosten van klimaatverandering.

Op dit moment besluiten veel gemeenteraden over de Regionale Energiestrategie 1.0 (RES 1.0). De RES 1.0 is een spoorboekje voor de opwek van duurzame energie voor de komende 9 jaar. Het levert veel discussie op. Logisch, want er verandert nogal wat. Bij deze beslissingen moeten we het doel voor ogen houden: 55% CO2 reductie in 2030 ten opzichte van 1990. Hierdoor moeten we alle wegen die ons naar dit doel leiden bewandelen. Dat geldt ook voor de opwek van duurzame energie. We moeten de juiste mix tussen wind- en zonne-energie vinden, zodat we ook op donkere dagen de verwarming aan kunnen zetten of onze smartphones kunnen opladen.

Met nog één jaar te gaan tot gemeenteraadsverkiezingen lijkt onze politiek steeds vaker bezig te zijn met zieltjes winnen. Terwijl in de eerste jaren gemeenteraden eenvoudig vergunningen hebben afgegeven voor nieuwe zonne- of windparken, worden de laatste tijd steeds vaker potentiële gebieden voor zon- en windenergie afgeschreven. Wordt onze aarde de dupe van deze korte termijn gedachten? Mede hierdoor roepen we vanuit Jong RES onze volksvertegenwoordigers op om een goede afweging te maken voor onze toekomst.

Het is namelijk niet een kwestie van wel of niet, maar juist een kwestie van hoe. De RES is een unieke kans om lokaal de regie in handen te nemen en te bepalen over hoe wij ons landschap in willen richten om de eerder genoemde doelen te behalen. Als wij het nu lokaal niet regelen dan staat wellicht het Rijk op om de keuzes voor ons te maken en dat is zonde. Lokaal is er voor inwoners juist een hoop te winnen. Denk aan het minimaal 50% lokaal eigendom van windmolens en zonnevelden. Daarom willen we inwoners oproepen in de profiteermodus te komen! Voor individuen, maar ook voor verenigingen en buurthuizen.

Wat Jong RES betreft is er te lang gewacht en vooruit geschoven. Nu moeten de gezamenlijke schouders eronder om de vooruitgang van onze maatschappij voort te zetten. Kies voor de profiteermodus en ga aan de slag! Vanuit Jong RES blijven we ons inzetten voor een duurzame toekomst. We zullen in elke regio in Oost-Nederland onze stem laten horen. Ben je ook positief en wil je meepraten? Laat je vooral horen!

Weet je nog toen er zoveel weerstand was? Vroeg mijn buurman vorige week aan mij op het buurtfeest. Nu zijn deze twee windmolens niet meer weg te denken uit ons landschap. Ze horen erbij, net als elektriciteitsmasten. Wel fijn dat we samen gekozen hebben voor twee grotere in plaats van vijf kleine windmolens. Dit geeft minder geluidsoverlast en levert veel meer op! Met de opbrengsten van de windmolens hebben we ons buurthuis behouden en kunnen we dit buurtfeest organiseren.

Anne Bolster
Coördinator Gewest Oost, Jong RES Nederland
Thijs Huls, Jong RES Achterhoek
achterhoek@jongresnederland.nl