Floor Le Coultre en Tim Brackman spelen Fantasia no. 2 van Georg Philipp Telemann. Foto: Rob Weeber
Floor Le Coultre en Tim Brackman spelen Fantasia no. 2 van Georg Philipp Telemann. Foto: Rob Weeber

Balkonconcert voor ouderen

BERKELLAND - Ouderen in diverse woonzorgcentra in de gemeente Berkelland werden de afgelopen dagen verrast op een buitenconcert van het vioolduo Tim Brackman (viool) en Floor Le Coultre (viool en altviool). Staande in de buitenlucht, verzorgden zij tien mini-concerten die door de ouderen vanuit hun tuin of vanaf hun balkon of galerij konden worden bijgewoond.

Door Rob Weeber

Dinsdagmiddag was ook De Maatpoort in Eibergen aan de beurt. Staande op de parkeerplaats, brachten de twee in Den Haag wonende musici enkele stukken ten gehore van Telemann, Mozart en Bartók. Brackman en Le Coultre zijn twee zeer getalenteerde klassieke muzikanten die regelmatig in binnen- en buitenland voor radio en TV optreden. Toch beleefden ze ook zichtbaar veel plezier aan het coronaproof spelen op een parkeerplaats. "Ik ben ook artistiek leider van het Podium Eibergen,” legt Brackman uit. "Dat heeft tot doel om op een laagdrempelige manier klassieke muziek van hoog niveau in de Achterhoek te bevorderen. We zoeken daarbij naar manieren om de muziek naar de mensen te brengen. Dat kan via podia, maar ook zoals nu via een buitenluchtconcert of via educatieprojecten op basisscholen. Door de corona konden de mensen niet naar de zalen, dus bedachten we deze buitenlucht concerten.”
Tim Brackman (Amsterdam) en Floor Le Coultre (Groningen) studeerden allebei aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Brackman is onder meer prijswinnaar van het Nederlands Vioolconcours Oskar Back. Le Coultre werd in 2011 benoemd tot Jong Muziektalent van het Jaar. Beiden spelen als kamermusicus op grotere en kleinere podia in binnen- en buitenland en zijn ook regelmatig te gast bij bekende radio- en televisieprogramma's als Spiegelzaal of Podium Witteman. Ze leerden elkaar al op jonge leeftijd kennen bij de Academie voor muzikaal talent en studeerden allebei achtereenvolgens bij Joyce Tan, Ilona Sie Dhian Ho en Pavel Vernikov. Als Duo Brackman-LeCoultre bundelen ze hun muzikale krachten in muziek uit verschillende stijlperiodes.
De reeks mini-concerten zijn georganiseerd door Podium Eibergen in samenwerking met Culturije en de Sportfederatie Berkelland en mede mogelijke gemaakt door de financiële ondersteuning van het Naoberfonds. "Eén van de doelstellingen van Culturije is kunst en cultuur naar de inwoners brengen, als middel om elkaar te ontmoeten en mensen met elkaar te verbinden. Daar sluit deze reeks van 10 miniconcerten in drie dagen prima op aan,” aldus Joske Elsinghorst van Culturije.