Gemeentehuis Berkelland in Borculo. Foto’s: Rob Weeber
Gemeentehuis Berkelland in Borculo. Foto’s: Rob Weeber

Gemeente Berkelland gaat voor BOB

BERKELLAND - Ondanks de invoering van het duale stelsel in 2002 hebben in de afgelopen jaren toch veel gemeenten het bestaande vergadermodel aangepast. Oorzaak waren de opgelopen werkdruk van de raadsleden, de verminderde effectiviteit van het vergaderen en de afgenomen betrokkenheid van de burger.

Door Rob Weeber

In Berkelland is daarom een raadswerkgroep Vergadermodel ingesteld met als voorzitter Ingrid van Dijk van Gemeentebelangen. De werkgroep. Bestaande groep, bestaande uit een afvaardiging van alle fracties, heeft samen met de ambtelijke organisatie grondig onderzoek gedaan bij zes andere gemeenten. Conclusie van het onderzoek was dat Berkelland voorlopig het best gebaat is bij het Lochemse model ‘Beeldvormings-, Oordeelsvormings- en Besluitvormingsmodel’ (BOB). Lochem is namelijk een vergelijkbare gemeente met Berkelland.

Beeld- en oordeelsvorming zijn het belangrijkst
Tijdens de raadsvergadering van 18 mei werd het besluit afgehamerd. “In de nieuwe opzet wordt er meer nadruk op beeld- en oordeelsvorming vooraf gelegd alvorens er besluitvorming plaatsvindt,” legt Van Dijk uit. “Dit betekent ook efficiënter vergaderen, er worden in de raadsvergadering geen discussies opnieuw gedaan. Wel kan de raad tot extra oordeelsvorming besluiten. Een ander vergadermodel zal zeker in het begin best wel wennen zijn. Wij verwachten dat met dit model inwoners eerder in het proces worden betrokken. Daar is Gemeentebelangen voorstander van.”

Het nieuwe
vergadermodel
moet meer verbinding
met de kiezer maken


De andere leden van de werkgroep, evenals Fred van Holst van OB, werd ook naar hun mening gevraagd over het nieuwe Vergadermodel. “D66 is al langer een voorstander van een ander model,” geeft Jolanda Kuipers aan. “De eerste pogingen dateren al uit 2010. We zijn daarom blij dat het nu wel besloten is. Belangrijk was dat tijdens de gesprekken in de werkgroep heel goed voeling is gehouden met de fracties. Het voordeel van de nieuwe opzet is dat de raad zich beter kan laten informeren en er dus geen herhalingsdebatten hoeven plaats te vinden.”

“Het aantal vergaderingen en de duur ervan zijn erg belastend,” aldus Betsy Wormgoor van de PvdA, “en er wordt te weinig tijd besteed aan contact met de kiezer. Straks echter hoeven inwoners niet alleen in te spreken, maar kunnen ze ook mee discussiëren. De politici daarentegen worden uitgedaagd om beter na te denken over eigen opvattingen en beleid. Een punt van aandacht kan de grootte van een fractie zijn die niet voldoende mensen heeft om bij beide commissievergaderingen tegelijk aanwezig te zijn.”

Het CDA is eveneens tevreden met de uitslag en hoopt dat de werkdruk voor de raadsleden zal teruglopen. Raadsleden moeten meer tijd krijgen om ‘de straat op te gaan’, aldus Thijs Luiken. Die betrokkenheid bij de samenleving is voor het CDA een van de belangrijkste uitkomsten. “Doel is samen aan een mooier, sterker en gezonder Berkelland werken”.

Groen Links (GL) ziet als voordeel dat de raad in het nieuwe systeem minder snel ‘overvallen’ wordt door kant en klare voorstellen van het college. Er is meer tijd voor een betere oordeelsvorming. Uiteindelijk moet dat ook tot een beter raadsbesluit leiden. Die fase is daarom erg belangrijk en vergt ook de juiste voorbereiding. ‘Wie zijn de gesprekspartners die over het betreffende onderwerp mee aan tafel moeten zitten?’ Verder verwacht GL dat de vergaderingen interessanter zullen zijn en de raad zijn taak als controleur van het college beter zal kunnen uitoefenen.

OBL twijfelt als enige fractie aan de werking van het nieuwe model voor de gemeente. Ze vreest dat de oude werkwijze er langzaam weer zal insluipen. Maar de fractie gaat volgens Van Holst zeker positief meewerken aan een succes. Tenslotte is het ook bedoeld om de werkdruk te verminderen.

Voor mij is de lol eraf
De VVD tenslotte geeft bij monde van Kevin Hauser aan dat er ‘ongelooflijk prettig’ samengewerkt is in de werkgroep. Het resultaat is ‘een voorstel waar we ons in kunnen vinden en waar de hele werkgroep achterstaat.’ Maar hij vreest ook dat er straks in de raadszaal weer de oude situatie van ‘punten scoren’ en ‘elkaar afvallen’ ontstaat. Voor hem is de lol eraf, maar hij roept wel op om gezamenlijk te werken aan dualisme en vertegenwoordiging van inwoners van Berkelland.

'Vergaderingen onder
het nieuwe model zullen
interessanter zijn'


Vergadermodel gaat 1 oktober in
Als het model in oktober wordt ingevoerd, is er om de 14 dagen één politieke avond. Het eerste deel ervan is voor de beide commissies, Ruimte en Bestuur & Sociaal, ingepland. In twee parallelle sessies worden onderwerpen besproken en uitgediept. In de commissievergadering mogen naast raadsleden ook (max. vier) vakspecialisten van de fracties zitting hebben. Bovendien kunnen burgers gehoord worden. De commissievergaderingen zijn gehouden aan een eindtijd, waardoor de vergader- en agendadruk verlaagd worden. Er zijn bovendien vaste tijden voor onderwerpen. Het tweede deel van de avond is voor de besluitvorming door de raad. Zij vergadert van 21.45 – 23.00 uur en heeft idealiter zoveel mogelijk besluitstukken op de agenda. “Deze nieuwe opzet is laagdrempeliger voor de inwoners,” legt Van Dijk uit. “Hopelijk heeft het ook het gewenste effect. Mensen moeten wel willen komen op de inspraakmomenten.”