Opening van het nieuwe schoolplein met Daniëlle Stokkers en Teun die het lint doorknipt. Foto: Rob Weeber
Opening van het nieuwe schoolplein met Daniëlle Stokkers en Teun die het lint doorknipt. Foto: Rob Weeber

Schoolplein SO Klein Borculo feestelijk geopend

BORCULO - Woensdagochtend werd het plein feestelijk geopend, gerealiseerd door Beweeg Wijs en de Stichting Kanjers voor Kanjers. Deze laatste zet zich in voor kinderen voor wie sport en spel om financiële, fysieke of psychische redenen niet vanzelfsprekend is.

Door Rob Weeber
Vervolg van de voorpagina

SO Klein Borculo is een zogenaamde cluster 4-school, en geeft les aan kinderen met ernstige gedragsproblemen of psychiatrische problematiek. “Voor onze leerlingen is structuur heel belangrijk,” legt Mokkink uit. “Pauzes en vrije situaties zijn daarom lastig voor hen. Door de indeling van het nieuwe schoolplein en de grotere variatie van het spelaanbod ondervangen we dit vraagstuk. Het creëert meer rust voor de leerlingen en de pauzes verlopen beter.”

Het nieuwe plein heeft kleurbelijning, een pannakooi en een zandbak gekregen. De zes omlijnde kleurvakken zijn onderdeel van de Beweeg Wijs speelmethode en lopen van wit naar rood. In het witte gedeelte kunnen kinderen alleen zijn en ‘chillen’.
Naarmate de kleuren veranderen, neemt de interactie onderling toe, van ‘naast elkaar’ tot ‘samen werken’. Rood uiteindelijk symboliseert ‘tegen elkaar’. Dit is volgens Mokkink het lastigste vak omdat de leerling tegen zijn of haar verlies moet kunnen. Het vergt ook meer voorbereiding en begeleiding van de leerkracht. Overigens kan de leerling zelf kiezen wat hij of zij wil. Het kan met andere kinderen spelen of gewoon met een boek of lego apart gaan zitten.

Kanjerjuf Mokkink
De opening werd verricht in het bijzijn van een vertegenwoordiging van de Stichting Kanjers voor Kanjers. Daniëlle Stokkers sprak de kinderen toe en noemde juf Mokkink een ‘Kanjerjuf' omdat ze bij de stichting had aangeklopt.
Samen met de kinderen opende ze het plein met kinderchampagne, party ploppers en een schaar voor het doorknippen van het lint.