Jaap Brenninkmeijer, voorzitter Huisartsenzorg Oost-Achterhoek. Foto: eigen foto

Jaap Brenninkmeijer, voorzitter Huisartsenzorg Oost-Achterhoek. Foto: eigen foto

Achterhoekse huisartsen blij met hoge bereidheid tot vaccineren

Algemeen

OOST-ACHTERHOEK/LICHTENVOORDE - Het aantal positieve testen neemt nog steeds af, evenals het aantal ziekenhuisopnames met Covid-19. Zondag werden 522 positieve testen gemeld en 6 ziekenhuisopnames. Nederland scoort na een trage en onrustige aanloop inmiddels hoog met het aantal vaccinaties. Zondag staat de teller op 15.121.633 vaccinaties. Dit cijfer omvat volgens bron RIVM zowel eerste als tweede prikken. In de afgelopen week zijn er 36% minder positieve coronatesten gemeld dan in de week ervoor. Het aantal nieuwe patiënten dat met COVID-19 in het ziekenhuis moest worden opgenomen is met 35% gedaald. Op de IC werden 26% minder nieuwe COVID-19 patiënten opgenomen dan een week eerder. Het reproductiegetal is iets gedaald van 0,78 naar 0,77. Het aantal besmettelijke mensen is verder gedaald van 41.684 naar 26.267 personen.

Door Henri Walterbos

Tevreden
GGD en huisartsen kijken tevreden naar de hoge vaccinatiebereidheid. De cijfers lijken af te gaan op een percentage van ruim 85%. Een belangrijk cijfer in het kader van groepsimmuniteit, aangezien nog niet eenieder de kans heeft gekregen zich te laten vaccineren en er een groep mensen is die zich om verschillende redenen (nog) niet wil laten vaccineren. Jaap Brenninkmeijer, huisarts in Lichtenvoorde en voorzitter van Huisartsenzorg Oost-Achterhoek is ook blij met de hoge bereidheid tot vaccineren. “De bereidheid tot vaccineren is behoorlijk hoog in onze regio. Hoe hoger hoe beter. We roepen eenieder op; laat je vaccineren! Ook de jongeren. Vaccineren is het beste wat ons kan overkomen. Vanaf 12 jaar is nog niet officieel. Misschien dat dat nog komt, maar iedereen vanaf 18 jaar kan nu zijn prik gaan halen. De oproep van ons als huisartsen is vooral ‘ga dat doen.’’

Ook de Oost-Achterhoekse huisartsen kregen veel vragen over het vaccineren. “Het ging een beetje in golven. We zijn natuurlijk al een hele tijd aan het vaccineren en als er dan weer een bericht in de krant kwam over mogelijke bijwerkingen, dan zag je dat er meer vragen kwamen, zorgen waren. Heel begrijpelijk. Als dat dan weer een beetje wegebde dan merkte je dat meteen in positieve zin. De meeste vragen kwamen over AstraZeneca. Dat wordt nu niet meer gegeven dus dan heb je die vragen ook niet meer.” Zelf weet Brenninkmeijer niet van zeer ernstige bijwerkingen in deze regio. “Dat is buitengewoon zeldzaam.” Wel begrijpt hij de onrust en vragen. “Als mensen zelf al eens trombose hebben gehad, dan kun je die zorgen op zich wel voorstellen.” De vragen komen hoofdzakelijk van ouderen. “Ik moet zeggen dat we van jongeren eigenlijk helemaal geen vragen krijgen, op een enkeling na. Niet veel. We zijn met zijn allen erg druk geweest met het beantwoorden van vragen over covid en vaccineren. Op dit moment is dat allemaal redelijk tot rust gekomen,” stelt Brenninkmeijer tevreden vast.

Registraties
De vragen die nu vooral binnenkomen, gaan vooral over de registratie van vaccinaties en negatieve testen bij het RIVM, in verband met het verkrijgen van de QR-code in de Corona-app, of op papier, voor vakanties en evenementen, als overgang en tussenstap naar volledige vrijheid. Dat de registratie nog niet allemaal soepel loopt, hebben de jongeren in de regio wel ondervonden afgelopen zaterdagavond toen Radstake en City Lido in overleg met politie en gemeenten niet anders konden besluiten dan de stapavond waar jongeren zo lang naar uit hadden gezien, op het allerlaatste moment te moeten cancelen. De veiligheid kon immers niet gewaarborgd worden. Om reden van het niet op tijd of helemaal geen testuitslag binnenkrijgen voor aanvang van de stapavond. “Daar krijgen we vragen over. De achterstand van het invoeren van gegevens vanuit de huisartsenpraktijken over het vaccineren is inmiddels wel ingelopen, denk ik. Het zal bij de ene praktijk anders zijn geweest dan bij de andere, maar bedenk wel, het moet wel allemaal ingevoerd worden. Dat is veel extra werk en allemaal handwerk. En je hebt met verschillende systemen te maken. Bij ons gaat dat bijvoorbeeld weer anders dan bij de GGD. Laten we hopen dat dat in de toekomst beter gestroomlijnd gaat worden. Mocht het vaccineren weer nodig zijn in het najaar, dat zou best wel kunnen, dan gaat de GGD dat helemaal doen. Dan komt het in ieder geval in één systeem.”

Najaar
Brenninkmeijer is positief gestemd, maar bereidt zich wel voor op een nieuwe golf in het najaar. “Het gaat nu goed, maar de kans is zeker aanwezig dat we in het najaar toch weer een volgende golf krijgen. Als het tegenzit, en mensen komen van vakantie terug, dan weet je niet wat ze meebrengen en hoop je dat het vaccin lang genoeg werkt. Maar dat zijn allemaal onbekende factoren.” Mensen die niet gevaccineerd zijn zullen kwetsbaarder zijn voor corona en de gevolgen, verwacht hij. “Dat klopt. Nu is het ook zo dat je nog steeds besmet kunt raken, ook al ben je gevaccineerd, maar dan word je er niet zo ziek van, maar bij nieuwe varianten moet dan blijken of dat ook zo is. Het hangt ervan af hoe lang en hoe goed het vaccin werkt. Het zou kunnen zijn dat in het najaar blijkt dat het vaccin wat nu nog heel goed werkt dan minder goed werkt en je net als bij de griepprik ieder jaar een nieuwe prik moet halen. Dat zou kunnen, maar dat weten we gewoon nog niet.”

Een vaccin waarin zowel de griepprik als de coronaprik zitten acht Brenninkmeijer niet waarschijnlijk. “Dat weet ik niet. Dat zou kunnen maar waarschijnlijk is het een andere techniek, maar daar ben ik geen expert in.” Tot slot wil hij nogmaals een oproep doen aan eenieder zich te laten vaccineren. “Ik roep iedereen op die nog niet gevaccineerd is zich te laten vaccineren. Dat is ons dringende advies.”