In de maanden juli en augustus zijn op de woensdagmiddagen de modelspoorbanen van Gerrit Hulshof voor het laatst te zien. Foto: Jan Hendriksen

In de maanden juli en augustus zijn op de woensdagmiddagen de modelspoorbanen van Gerrit Hulshof voor het laatst te zien. Foto: Jan Hendriksen

Gerrit Hulshof zet zijn treintjes stil

Algemeen

Ruurloër stopt wegens gezondheid met modelspoorpanorama’s

Door Jan Hendriksen

RUURLO - Het eindstation is bereikt voor de treinen van Gerrit Hulshof. Dit jaar zijn voor de allerlaatste keer op de woensdagmiddagen in juli en augustus zijn vijf modelspoorbanen te bewonderen. Om gezondheidsredenen zet de 74-jarige Ruurloër na veertig jaar een punt achter zijn grote hobby, waarvan hij de laatste twintig jaar veel bezoekers van heeft laten meegenieten.

Het doet Gerrit Hulshof pijn dat hij afscheid moet nemen van zijn levenswerk. Want zo kun je zijn grote passie wel omschrijven. “Mijn gezondheid laat het niet meer toe dat ik aan de banen kan blijven werken”, zegt de voormalige rundveehouder uit ‘t Ruurlosebroek. Wat er met de banen gaat gebeuren is nog onduidelijk. “Het zou prachtig zijn dat ze bewaard blijven en dat andere modelspoorbaan hobbyisten er een plaats voor zouden hebben.”
Hulshofs grootste wens is dat de specifieke Ruurlose baan voor Ruurlo behouden blijft. “Misschien iets voor de Historische Vereniging Old Reurle die een expositieruimte bij Belevingspark Cactus Oase heeft waar ook de regionale modelspoorvereniging De Seinpaal sinds 2009 gehuisvest is”, aldus Hulshof.

Veertig jaar
Hulshof is al ruim veertig jaar in de ban van treintjes, sinds zijn vrouw Gerda hem met Sinterklaas een modelbouwset voor beginners schonk. Gerrit: “En toen ik vanwege gezondheidsredenen 25 jaar geleden stopte als melkveehouder, was het hek helemaal van de dam. Ik had ineens zeeën van tijd en het werd groter en groter. De zolder was op een gegeven moment te klein voor al die mooie banen en toen heb ik het boeltje naar onze oude veeschuur verhuist.’’ Met engelengeduld bouwde hij aan zijn kleine imperium vol met rails, stationnetjes en landschappen. Hulshofs verfijnde bouwsels waren sinds een jaar of twintig onder de zolderplanken van het voormalige Ruurlose stationsgebouw regelmatig toegankelijk voor publiek.
De familie Hulshof had al in de jaren zeventig van de vorige eeuw een connectie met het spoor. Toen het Ruurlose station gesloopt werd kocht de familie namelijk al het sloophout op waaronder zware balken, zolder- en vloerplanken. “De vloerplanken van het losse voorgebouw, waar de wisselhendels in stonden, waren doordrenkt met olie. Die hebben we later gebruikt als tussenschotten in de varkensstallen”, zo weet Gerrit Hulshof te vertellen.

Uniek
Het modeltreinpanorama van de voormalige veehouder blijft ook na het zoveelste bezoek een unieke bezienswaardigheid in de voormalige veeschuur. Gerrit: “Toen ik twintig jaar geleden de keuze maakte om onze melkkoeien weg te doen was het tijd voor een andere bestemming van de veestal.” Hulshof plaatste er zijn eerste modeltreinen die hij thuis op zolder had staan. Nu denderen de twintig Märklins en de Fleischmanns op een schaal van 1 op 87 door het landschap van Ruurlo, over de Hollandse baan, over de Alpenbaan, een Schwarzwaldbaan en over Spoor 1, oftewel: de baan die de Koninklijke trein van Märklin herbergt. Deze baan wordt ook wel G-spoor genoemd, de schaal is 1:32.

Pijn
De vijf banen zijn uitgerust met heel veel bewegende figuren. Een aantal ervan kunnen ook door kinderen of volwassenen zelf in beweging worden gezet, waaronder een schoorsteenveger, verschillende dieren met zelfs een ooievaar die boven het nest vliegt, water- en windmolens en zelfs een fanfareorkest dat over de weg marcheert. Al deze kleine details maken Gerrits modelbanen zo boeiend. Het zijn niet alleen de treinen maar ook scènes van verschillende gebeurtenissen die zomaar uit het leven van Hulshof zijn gegrepen. “Maar jammer genoeg heb ik nu besloten om na de open dagen in juli en augustus afscheid te nemen van deze panorama’s. En dat doet best wel pijn”, zo geeft Hulshof tot slot eerlijk toe.
De vijf modelspoorbanen die nu nog in de voormalige veeschuur van Hulshof aan de Hulshofweg staan opgesteld zijn op woensdag 7, 14, 21 en 28 juli tussen 13.30 en 16.30 zonder afspraak te bezichtigen. Op de woensdagmiddagen van 4, 11, 18 en 25 augustus zijn ze tussen 13.30 en 16.30 uur alleen nog op afspraak via telefoonnummer tel. 0573-491358 te bewonderen.