Berkelland moet een rookvrije organisatie worden. Foto: Andrey Armyagov

Berkelland moet een rookvrije organisatie worden. Foto: Andrey Armyagov

Roken in Berkelland verder beperkt

BERKELLAND - Als het aan de gemeente ligt wordt Berkelland een rookvrije organisatie. Volgens burgemeester Joost van Oostrum sluit Berkelland daarmee aan bij landelijke wetgeving die momenteel wordt voorbereid. Van Oostrum: “Berkelland streeft ernaar een rookvrije organisatie te worden. Dat past ook bij goed werkgeverschap. Vitaliteit is belangrijk voor een optimale inzetbaarheid van onze medewerkers, daar past roken niet bij. Daarom wordt het roken in de openbare ruimte verder aan banden gelegd. We zien de laatste jaren toch al dat het aantal rokers sterk terug loopt.”

Door Rob Stevens

De landelijk overheid en gemeenten zetten steeds meer in op gezondheid. Preventiemaatregelen moeten er toe bijdragen dat er minder een beroep wordt gedaan op dure gezondheidszorg. De gemeente denkt in dit proces haar steentje bij te dragen door van de gemeente een rookvrije organisatie te maken. Dat betekent dat vanaf 1 maart roken in de fietsenstalling niet meer mag, net als bij de gemeentewerven van Borculo en Neede, de locaties van de Voormekaar-teams, de gemeentelijke sportaccommodaties en de daarbij behorende buitenterreinen.

Het wordt rokers steeds lastiger gemaakt ergens relaxed een sigaretje op te steken. Wie een sigaret uit een pakje neemt wordt geconfronteerd met de meest verschrikkelijke afbeeldingen. In winkels zijn rookwaren steeds lastiger te vinden. En voor de prijs van een peuk koop je zo langzamerhand een krat bier. Aan de andere kant is er een duidelijke relatie tussen roken en het beroep dat wordt gedaan op dure maatschappelijk bekostigde gezondheidszorg.