Peter en Hilde Muller hebben sinds eind vorig jaar het bosgebied rondom hun woning opnieuw opengesteld voor publiek. Foto: Jan Hendriksen

Peter en Hilde Muller hebben sinds eind vorig jaar het bosgebied rondom hun woning opnieuw opengesteld voor publiek. Foto: Jan Hendriksen 

Bosrijk landgoed Molveste opengesteld voor publiek

RUURLO – Het bosgebied, gelegen in het net buiten de bebouwde kom van Ruurlo gelegen voormalig waterwingebied is door de nieuwe bewoners van de voormalige reinwaterkelder Peter en Hilde Muller sinds eind vorig jaar weer opengesteld voor publiek. De oude toegangspaden vanaf de Brouwershoekweg en de Waaijenburg naar het gebied, dat de naam Molveste heeft gekregen, kunnen weer gebruikt worden. En dat tot groot plezier van talloze Ruurloërs, zeker nu er meer gewandeld wordt dan ooit.

Door Jan Hendriksen

Peter Muller (53) en Hilde Muller-Van Tongeren (52) streken vorig jaar zomer vanuit de vroegere buitenwijk Tuindorp van de stad Utrecht in Ruurlo neer. Als geboren Vordense kende Hilde de Achterhoek. “We waren op zoek naar meer rust en ruimte. En toen deze bijzondere woning op ons pad kwam met in de directe omgeving het ruime bosgebied waren we direct verkocht. We hebben een landgoedaanvraag ingediend die gelukkig is gehonoreerd. Onze insteek was om deze rijkdom met anderen te delen”, zo verklaren Hilde en Peter als we een rondgang maken over het landgoed die ze de naam ‘Molveste’ hebben meegegeven. “Omdat we net als de mol ondergronds wonen en veste een betekenis als versterking heeft, vonden we dit wel een mooie combinatie”, zo verklaart Peter die ook het logo voor het landgoed ontwierp die inmiddels op de bordjes bij de toegangshekjes prijken. Hilde: “We hebben de omwonenden van het 5.5 hectare grote bosgebied uitgenodigd voor een kennismaking en zo vernamen we de betrokkenheid van velen bij het bos.” Zo organiseerde het tweetal in november een ‘bosdag’ waarbij een aantal omwonenden hielpen bij het opknappen van het bos.” Maar ook andere Ruurloërs boden spontaan hun hulp aan. Zo hebben twee shetlandpony’s geholpen bij het uitslepen van gevelde boomstammen waar een houtwal van is gemaakt. Peter: “Dat was niet alleen nostalgisch maar ook de beste manier om bodemverdichting tegen te gaan. Daarnaast hebben we een nieuw pad aangelegd vanaf de Waaijenburg. Dit ter vervanging van het pad langs onze ondergrondse woning omdat we wel wat privacy willen behouden.”

Bosdag
Als het weer mogelijk is willen Peter en Hilde opnieuw een bosdag organiseren waarbij wederom bosonderhoud moet plaatsvinden om zodoende meer licht en ruimte aan de eiken, iepen en berken te geven. Bramen trekken staat daarbij voorop, maar ook moeten de reuzenberenklauwen worden verwijderd. De haren en sap van deze exoot kunnen met name in combinatie met zonlicht voor nare brandblaren zorgen. De enige oplossing is deze met wortel en tak te verwijderen. Ook zal de nodige overwoekerende Amerikaanse vogelkers verwijderd moeten worden. Daarnaast hebben Peter en Hilde inmiddels al diverse nestkastjes in het bos opgehangen waarbij contact is gezocht met de Vogelwerkgroep Ruurlo en Berkelland. Het bos is namelijk een paradijs voor vogels en hopelijk laat de bosuil zich verleiden om een van de nestkasten te betrekken. “En zo hebben we nog wel meer plannen zoals met vleermuizen en bijen. Maar laten we eerst maar eens zien dat we alle nu voorgenomen werkzaamheden gestalte geven”, zo verklaren Peter en Hilde tot slot.

Geschiedenis
In 1959 werd op het zuidelijk deel van de locatie van het terrein een pomphuis gebouwd door de voormalige Waterleidingmaatschappij Oostelijk Gelderland (WOG), waarin voorzieningen waren ondergebracht om grondwater op te pompen en te zuiveren ten behoeve van de drinkwatervoorziening. In het pomphuis stonden diverse drukfilters opgesteld en tevens was hier het besturingssysteem ondergebracht. Omstreeks 1975 is de reinwaterkelder gebouwd die uit twee compartimenten bestond van elke 500.000 liter die verdiept werd aangelegd. De kelder werd met een laag zand bedekt en daarmee aan het oog onttrokken werd. Hierdoor was sprake van een open terreindeel met een lichte verhoging in het midden, begroeid met braamstruweel en grassen. Verder werd er een sloot gegraven als overstort, om overtollig water af te voeren en te infiltreren in het gebied, en werden twee infiltratievijvers aangelegd. De vrijkomende grond uit de vijver nabij het pomphuis is waarschijnlijk toegepast om de reinwaterkelder af te dekken. In 2000 is men gestopt met de winning van drinkwater, dit vanwege de (toenemende) kosten om het water te ontkalken. Het bos werd al snel door velen gebruikt als wandelgebied.

Foto: Honden zijn toegestaan op Langgoed Molveste zo is te lezen op de toegangsbordjes. Jan Hendriksen