De vijver aan de Vijverweg in Ruurlo. Foto: Rob Stevens
De vijver aan de Vijverweg in Ruurlo. Foto: Rob Stevens

Herinrichting van vijvers in Ruurlo

RUURLO - De vijvers aan de Vijverweg en de Stationsweg in Ruurlo hebben een slechte waterkwaliteit en de waterstand is laag. Niet fijn voor omwonenden. Daar moet wat aan gedaan worden. Het is meteen een goed moment om de gemeentelijke doelstellingen wat betreft klimaat en biodiversiteit in praktijk te brengen.

Dit jaar nog worden de vijvers gebaggerd, het slib wordt verwijderd en de bodem wordt verlaagd tot minimaal 1 meter onder de laagst bekende grondwaterstand. Dat betekent dat er het hele jaar door minimaal één meter water in de vijvers blijft staan. De vijvers worden ingericht als toekomstig retentiebekken, voor wateropslag, en maken dan deel uit van het regenwater rioolstelsel van Ruurlo. Regenwater blijft op die manier zo lang mogelijk in het gebied,

Ook de omgeving van de vijvers wordt bij het project betrekken. De vijveromgeving krijgt een parkachtig uitstraling. Bestaande hoge bomen worden in het ontwerp betrokken. De keus voor nieuwe beplanting versterkt de biodiversiteit.

Behalve de gemeente is ook het waterschap Rijn en IJssel, als beheerder en eigenaar van de vijvers, betrokken bij de herinrichting van de vijvers en omliggende openbare ruimte. Omwonenden en het mindervalidenplatform Berkelland worden ook betrokken bij de ontwikkeling van plannen. Het project wordt dit jaar uitgevoerd. Met het project is een bedrag van 240.000 euro gemoeid. Zowel het rijk, de gemeente als het waterschap dragen daarin bij.