Ook in Kronenkamp wordt een stembureau gevestigd. Foto: Rob Stevens
Ook in Kronenkamp wordt een stembureau gevestigd. Foto: Rob Stevens

Verkiezingen in coronatijd

BERKELLAND - Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Dan kan worden gekozen uit 37 partijen, een naoorlogs record wat betreft het aantal. Het zijn natuurlijk sowieso aparte verkiezingen. De aandacht voor de verkiezingen wordt grotendeels opgeslokt door het COVID19-crisis. En ook het stemmen zelf zal anders gaan dan voorheen.

Door Rob Stevens

Wat is er dan allemaal zo anders? In de eerste plaats is er normaal maar één verkiezingsdag, nu kan er op meerdere dagen gestemd worden. Dat is op 15, 16 én 17 maart, tussen 07.30 uur en 21.00 uur. Dat betekent natuurlijk ook dat er meer leden, tellers en reserve leden nodig zijn op de 29 reguliere stembureaus. Portefeuillehouder Joost van Oostrum meldt dat zich hiervoor gelukkig een groot aantal vrijwilligers beschikbaar heeft gesteld. Er is zelfs een grote lijst met ‘reserves’ aangelegd. Van Oostrum: “Een fors aantal oude stembureaus is vervangen door andere, omdat er soms gewoon niet genoeg ruimte is om aan de RIVM-voorschriften te voldoen. In Beltrum wordt daarom nu bijvoorbeeld Sporthal de Sonders als stembureau ingericht en in Eibergen de sporthal en kantine in de Pickerhal.”

Vervroegd stemmen
Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart gaan een beperkt aantal stembureaus open voor het vervroegd stemmen. Die mogelijkheid is eigenlijk speciaal gecreëerd voor kiezers die tot kwetsbare (risico)groepen horen. Maar zij kunnen natuurlijk ook gewoon op de verkiezingsdag zelf stemmen of een volmacht afgeven. Vervroegd stemmen kan maar op vier locaties, namelijk: Gemeentehuis, Marktstraat 1, Borculo; Zalencentrum de Huve, Grotestraat 52, Eibergen; Café-Restaurant De Tapperij, Julianaplein 4, Ruurlo; Natuurpark Kronenkamp, Kronenkamp 14, Neede.

Zeventig-plussers
Kiezers die 70 jaar of ouder zijn hebben de keus of ze naar het stembureau komen of per brief stemmen. Alle zeventig-plussers hebben daarvoor een uitnodiging gehad. Dat zijn er zevenduizend. Stemmen per brief kan door het stembiljet per post naar de gemeente Berkelland te sturen of door het stembiljet af te geven bij het briefstembureau op het gemeentehuis. Dat is bij de receptie en kan van 10 tot en met 16 maart tijdens de normale openingstijden en op 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur.

Coronamaatregelen op stembureaus
Alles is anders dan normaal om de verspreiding van het COVID19-virus te voorkomen. Mondkapjes zijn daarom verplicht op de stembureaus. Er is een vaste looproute met een aparte in- en uitgang. Waar nodig zijn spatschermen aangebracht. Stemmers wordt verzocht de handen te desinfecteren bij de in- én uitgang. Ieder krijgt het welbekende rode potlood om mee te stemmen. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het potlood is voor éénmalig gebruik, stemmers mogen het na het stemmen mee naar huis nemen. Één lid van het stembureau heeft expliciet de zorg er op te letten dat er niet te veel kiezers in het stembureau aanwezig zijn en dat de gebruikte materialen regelmatig ontsmet worden.