Gezamenlijke inkoopactie voor isolerende maatregelen een groot succes

ACHTERHOEK - De meeste huizen in de Achterhoek voor 1985 zijn niet goed of beperkt geïsoleerd. Door dak, muren, ramen of vloeren te isoleren besparen huisbezitters de nodige kosten en voorkomt men kou of vocht in huis. Een goede spouwmuurisolatie kan bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er zo’n 20 tot 40% bespaard wordt op de terugkerende, maandelijkse energielasten.

“Inmiddels hebben al veel huiseigenaren zich aangemeld voor de Achterhoekse Bespaaractie. Al 356 woningeigenaren door de hele Achterhoek hebben zich aangemeld voor een vrijblijvend en onafhankelijk adviesgesprek”, zo vertelt Erik Stemerding, programmaleider bij Agem Energieloket. “Agem Energieloket voert deze actie namens de Achterhoekse gemeenten uit, waarbij Susteen zorgt voor de coördinatie van advies, offerteaanvraag en de uitvoering bij lokale, Achterhoekse partijen.”

Inwoners van de gemeenten Aalten, Berkelland, Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Oost Gelre kunnen zich inschrijven voor deze collectieve bespaaractie om voordelig dak, muren, vloeren en ramen te isoleren. “Het klopt dat in het rijtje Achterhoekse gemeenten er twee ontbreken. De gemeenten Bronckhorst en Winterswijk hebben afgelopen zomer een eigen inkoopactie georganiseerd en doen daarom nu niet mee in deze najaarsactie.”

Tijdens het adviesgesprek loopt een onafhankelijk energiespecialist het hele huis na, om te kijken hoe het staat met de isolatiemaatregelen. Na het persoonlijke gesprek wordt een overzicht van mogelijke maatregelen met offertes voor isolatieglas, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie toegezonden. Daarnaast worden de woningeigenaren door Agem Energieloket geïnformeerd over de financieringsmogelijkheden die er zijn om de maatregelen te betalen. Inwoners van de deelnemende gemeenten betalen door bijdrage van hun gemeente € 30,- voor dit hele traject.
De Achterhoekse gemeenten willen via deze actie het isoleren van woningen een extra impuls geven. Voor woningeigenaren is de actie interessant omdat de prijzen in de bespaaractie gunstig zijn en omdat voor het uitvoerende werk bedrijven zijn geselecteerd die voldoen aan onze hoge kwaliteitseisen. “Eigenaren die twee of meer isolatiemaatregelen treffen hebben veelal recht op 20% subsidie. De gemeenten bieden in samenwerking met provincie Gelderland de mogelijkheid om de investering tegen een gunstig rentepercentage te lenen met de Toekomstbestendig Wonen Lening”, zo besluit Stemerding.
Aanmelden voor de Achterhoekse Bespaaractie kan via www.agem.nl/bespaaractie.