Nieuwe sporthal (2)

Onderstaand schrijven is door mij op maandag 4 januari 2021 naar de gemeenteraadsleden gemeente Berkelland verstuurd. Aanleiding is de plannen voor een nieuwe sporthal aan de Meene. Het leek mij niet nodig alle door Jan Zappeij genoemde valide argumenten in zijn schrijven aan de raad te herhalen en het te laten bij een andere invalshoek. Grote twijfels heb ik overigens met betrekking tot de rationaliteit van dit proces bij de voorstellers van dit plan en ik denk dan ook in deze 'beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald'.

Aan de raad gemeente Berkelland.

Leden van de raad,

Als een donderslag bij een heldere hemel vernamen wij in de pers dat er aan de Meene een nieuwe sporthal zou moeten komen. Over de motivatie waarom er gekozen wordt voor juist die plek lezen we amper iets. Bij het doorgaan van deze plannen zal heel de wijk ernstig in haar eigenheid worden aangetast. De eigenheid van een relatieve rust en een bescheiden verkeersdrukte, dichtbij groen en stilte.

Het gebied globaal gelegen tussen de Wierseweg, Boomgaard, Loolaan, Binnenmansdijk, Braam, Vlierbes e.a., zal onomkeerbaar in woongenot en daarmee welzijn worden aangetast. Gelukkig zijn er bewoners die zich hiertegen verweren zoals de heer Jan Zappeij.

In het aanpalend gebied van de Meene worden vrij zeldzame vogels waargenomen zoals de bosruiter, houtsnip en verschillende soorten uilen. Verder hebben hier verschillende vleermuizen hun habitat. Het zal duidelijk zijn dat door toenemende drukte deze diersoorten zullen verdwijnen en dat in een tijd dat het alle hens aan dek is om de achteruitgang van de biodiversiteit een halt toe te roepen. Is hier overigens het nodige onderzoek naar gedaan?

Ik roep de raad op om de keuze van de plek voor een nieuwe sporthal te heroverwegen en het alternatief zoals genoemd door Jan Zappeij serieus te onderzoeken.

Eldert Meijer
Ruurlo