Nieuwe sporthal

Geachte leden van de raad,

Vlak voor de kerstdagen ontving ik een brief gericht aan de omwonenden van zwembad De Meene in Ruurlo. Deze brief was afkomstig van de gemeente Berkelland. In deze brief las ik dat de gemeente van plan is om een nieuwe sporthal te bouwen naast het zwembad De Meene. Dit bericht overviel mij.

Ik ben het wél eens met het voornemen, dat er voor de inwoners van Ruurlo een aantrekkelijke sporthal moet komen. De huidige sporthal is verouderd, te klein en niet duurzaam. Maar de huidige plek is in Ruurlo perfect. Daar is eind jaren zeventig een juiste keuze voor gemaakt. En de infrastructuur is al klaar.
Het bevreemdt mij ten zeerste, dat de gemeente Berkelland al jaren geleden een kerngroep heeft samengesteld, om te komen tot de bouw van een nieuwe sporthal. Ik mis hier zeer sterk een heldere communicatie naar de bewoners van Ruurlo en zeker naar de direct betrokkenen.
De brief is, volgens informatie bij buurtbewoners, gezonden aan een selecte groep aanwonenden, terwijl ook andere inwoners van dezelfde straten overlast gaan voelen van een sporthal naast het zwembad in Ruurlo.
Het voornemen is kennelijk om te komen tot een sporthal met vier zaaldelen, met een hoogte van negen meter binnen in de hal. Dat betekent een bouwwerk van meer dan 70 m lang, meer dan 35 m breed en 10 m hoog. Een vreselijk gevaarte direct achter onze woningen. Hoe het zwembad en het tenniscomplex geïntegreerd moeten gaan worden is niet duidelijk. Het gebouw kan daardoor nóg groter worden.
Het voorstel aan de raad om op deze plaats zo’n groot complex neer te zetten, is in mijn ogen dan ook totaal verkeerd. Ik ben van mening, dat er geen of in onvoldoende mate rekening is gehouden met bijkomende problematiek, zoals:
- Milieuaspecten: overlast van licht en geluid; verkeerstoename in heel westelijk Ruurlo, verstoring natuur en bodem.
- Infrastructuur: wijzigende verkeersbewegingen in Ruurlo en de wijk Het Loo, te smalle toegangswegen, veiligheid, afstand tot scholen, geen openbaar vervoer binnen een kilometer.
- Financiën: planschade, bijkomende kosten voor aanpassingen in de infrastructuur.
- Aanzicht van buiten het dorp vanaf de Wiersseweg: vermindering dorpsaanzicht.
- Wijziging bestemmingsplannen: mogelijk vele bezwaren.

Een unieke woonplek dreigt verloren te gaan. Ik heb een kleine dertig jaar geleden bewust voor deze omgeving gekozen omdat deze zich aan de groene rand van het dorp bevindt. Het uitzicht vanuit mijn woning op een enorm massief gebouw valt bij mij dan ook totaal verkeerd. En door de vele verkeersbewegingen zal het hier vooral 's avonds met de rust gedaan zijn. Alle dagen van de week. Mijn overtuiging is dat de locatiekeuze van een sporthal bij het zwembad in Ruurlo een verkeerde keuze is.
Ik denk, dat de raad er wel goed aan doet om een bedrag van 8 miljoen euro te verlenen voor de bouw van een nieuwe sporthal. Maar ik verwacht dat de raad verder zal beslissen om opnieuw een objectief en gedegen onderzoek te doen naar de voor Ruurlo juiste locatiekeuze. In mijn ogen is de plaats van de huidige sporthal 't Rikkenhage nog steeds de juiste plek. Dat de huidige sporthal tijdens de nieuwbouw mogelijk even niet gebruikt kan worden, weegt zoals ik het zie niet op tegen het decennialange gebruik daarvan op een doelmatige en centrale plek in Ruurlo.


Wim de Vries
Ruurlo